Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована Риба»Маринован паламуд със зеленчуци

Маринован паламуд със зеленчуци

vladimir Petrovskivladimir Petrovski
Новак
46110485
Маринован паламуд със зеленчуци1 / 2
30/01/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
"Наложи се да дадем две бутилки ром на един морски вълк, за да ни издаде тайната на маринования паламуд, но си струваше!"

Необходими Продукти

  • паламуд - предварително почистен и нарязан на порции
  • морска сол - 25 гр на 1 кг риба
  • синап - 15 зърна синапено семе
  • карамфил - 2 пъпки
  • бахар - 2 зърна
  • черен пипер - 1 ч.л. зърна
  • мащерка - 1 к.л.
  • естрагон - 1 к.л.
  • девесил - 1 к.л.
  • маганоз - 1/2 връзка нарязан на ситно
  • розмарин - 1/2 к.л. на връхчета
  • моркови - 2 нарязани на шайби
  • кисели краставички - 1 буркан
  • чушки - 3 - 4 бр. печени
  • лук - жълт кромид
  • чесън - 1/2 главичка
  • лимони - 3 парчета, нарязан на шайби
  • вода - 1 к.ч.
  • оцет - 1/2 к.ч. неразреден
  • олио - 1 /2 к.ч.
  • бяло вино - около 1/2 к.ч. сухо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата първонaчално я измиваме и отцеждаме хубаво. Подсушаваме с мека кърпа. На дъното на съд сипваме морска сол, нарждаме първия ред от рибата. Отново поръсваме със сол и продължаваме с нов ред риба. Отново сол и така до изчерпване на рибата. Най горния ред обаче трябва да поръсим с повечко сол - поне 2-3 пръста.

Оставяме съда на студено, за не по малко от 4-5 часа. Парчетата риба без да изтръскваме от солта ги пускаме в съд с кипяща вода за 5-6 мин. да се бланшират. Изваждаме с помощта на решетъчна лъжица и отцеждаме в гевгира. Редим на дъното на дълбока тенджера с добре прилепващ капак. Поръсваме с зърната черен пипер, бахар, синапеното семе и карамфила счукани на едро.

Слагаме нарязаните на шайби моркови, кромид лук, кисели краставички, печените чушки, чесъна. По желание можем да добавим и шепа маслини без костилката.Сипваме водата, оцета, олиото, виното. Поръсваме с магданоза и добавяме парченцата лимон.

Включваме котлона на печката и изчакваме ястието да започне да завира. Веднага намаляваме котлона на позиция две и похлупваме капака на тенджерата. След 60 минути изключваме котлона и оставяме на остатъчната температура.

Така приготвения паламуд има трайност 20-25 на студено при условие, че се съхранява в маринатата. По тази рецепта можем да си приготвим и скумрия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
43
30
20
10
Дай твоята оценка: