Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват и настъргват на средно ситно ренде. Поръсват се със захарта и престояват поне 2 часа.
Слагат се на огъня и започват да се варят до сгъстяване на сместа. Като през това време се прибавят локумът, нарязан на дребно, и настърганата лимонова кора.
Проверката дали е готово се извършва по следния начин - в чиния капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Имайте предвид, че когато изстине сладкото стяга още.
Пет минути преди да се свали от огъня, се слага лимонтузуто и се разбърква.
Готовото сладко се разсипва в сухи бурканчета, които се стерилизират 5-10 минути за капачка.
Сладкото от тиквички с локум е много сполучливо.
***Сладкото може да се направи и без локума и лимоновата кора.