Кайсиева торта с крем

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Кайсиева торта с крем
Снимка: Даниела Русева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилена захар - 1 бр.
  • ЗА КРЕМА
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 5 с.л.
  • пудинг - 50 г крем ванилия
  • заквасена сметана - 400 г
  • пудра захар - 130 г
  • кайсии - 350 г /пресен плод/
  • желатин - 2 пакетчета
  • вода - 10 с.л. /студена/
  • ванилена захар - 1 бр
  • ЗА СИРОП
  • сок от компот - 200 мл от кайсии
  • ЗА УКРАСА
  • кайсии - 150 г
  • сок от компот - 200 мл от кайсии за желето
  • шоколадови дражета - 10 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тортата е с размер 20 см;

чашата е с вместимост 200 мл

Приготвяне на блата

Тази торта е много лесна и най-важното лека, с приятно сладко-кисел вкус. Разбийте яйцата заедно със захарта с миксера, докато побелеят. Добавете едно пакетче ванилена захар и пресятото брашно и доразбийте на слаби обороти сместа.

Разпределете сместа в две тавички еднакви по големина. Аз ползвах от тези за еднократна употреба от алуминиево фолио, които са с диаметър 20 см. Намазват се леко с олио и се поръсват с малко брашно.

Двата блата се изпичат едновременно на 190 градуса в предварително загрята фурна за 13 минути.

Оставят се да поизстинат така, както са в тавичките, а после внимателно се отстраняват. Изстиналите блатове се срязват напречно, като така ще се получат 4 платки.

Приготвяне на крема

В малък съд на котлона се загрява половината от млякото със захарта. Пудинга се разтваря с останалото мляко до гладко и се прибавя към сгорещеното мляко. Сгъстява се при непрекъснато бъркане, след което се отдръпва и се оставя да поизстине.

Докато кремът се охлажда, ще приготвим кайсиите. Измиват се и се нарязват на четвъртинки. Прибавя се пудрата захар и се пюрират с пасатора.

Желатинът се накисва със студената вода за 5-6 минути. След като набъбне, от него се отделя в чашка една 1 с.л. Ще го ползваме след това за желиране на кайсиите при украсата.

Заквасената сметана се разбърква да няма бучки и се прибавя към изстиналия млечен крем. Към него се прибавят и пюрираните кайсии. Чашката с желатина се потопява в съд със сгорещена вода и се оставя така да се втечни на водна баня. Прибавя се към крема и се разбърква добре.

В чинията, в която ще бъде тортата се поставя ринг. В него се слага първия блат и се сиропира със 6-7 с.л. сок от компот.

Върху блата се слага от крема 10 с.л. и така се редуват, сиропира се и пак крем, като последно се завършва с крем. Тортата се прибира в хладилника за 2 часа, да може малко да стегне.

Украсата ще е с резенчета пресни кайсии. Аз ги нарязах на шайбички, като внимателно махнах костилките. Отделеният желатин също се втечнява и се смесва със сока от компот, предвиден за заливката.

Плодовете се подреждат върху тортата и се заливат с желето. Може да се сложат и шоколадови дражета. Охладената кайсиева торта носи много приятно лятно усещане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: