Начин на приготвяне
Тортата е с размер 20 см;
чашата е с вместимост 200 мл
Приготвяне на блата
Тази торта е много лесна и най-важното лека, с приятно сладко-кисел вкус. Разбийте яйцата заедно със захарта с миксера, докато побелеят. Добавете едно пакетче ванилена захар и пресятото брашно и доразбийте на слаби обороти сместа.
Разпределете сместа в две тавички еднакви по големина. Аз ползвах от тези за еднократна употреба от алуминиево фолио, които са с диаметър 20 см. Намазват се леко с олио и се поръсват с малко брашно.
Двата блата се изпичат едновременно на 190 градуса в предварително загрята фурна за 13 минути.
Оставят се да поизстинат така, както са в тавичките, а после внимателно се отстраняват. Изстиналите блатове се срязват напречно, като така ще се получат 4 платки.
Приготвяне на крема
В малък съд на котлона се загрява половината от млякото със захарта. Пудинга се разтваря с останалото мляко до гладко и се прибавя към сгорещеното мляко. Сгъстява се при непрекъснато бъркане, след което се отдръпва и се оставя да поизстине.
Докато кремът се охлажда, ще приготвим кайсиите. Измиват се и се нарязват на четвъртинки. Прибавя се пудрата захар и се пюрират с пасатора.
Желатинът се накисва със студената вода за 5-6 минути. След като набъбне, от него се отделя в чашка една 1 с.л. Ще го ползваме след това за желиране на кайсиите при украсата.
Заквасената сметана се разбърква да няма бучки и се прибавя към изстиналия млечен крем. Към него се прибавят и пюрираните кайсии. Чашката с желатина се потопява в съд със сгорещена вода и се оставя така да се втечни на водна баня. Прибавя се към крема и се разбърква добре.
В чинията, в която ще бъде тортата се поставя ринг. В него се слага първия блат и се сиропира със 6-7 с.л. сок от компот.
Върху блата се слага от крема 10 с.л. и така се редуват, сиропира се и пак крем, като последно се завършва с крем. Тортата се прибира в хладилника за 2 часа, да може малко да стегне.
Украсата ще е с резенчета пресни кайсии. Аз ги нарязах на шайбички, като внимателно махнах костилките. Отделеният желатин също се втечнява и се смесва със сока от компот, предвиден за заливката.
Плодовете се подреждат върху тортата и се заливат с желето. Може да се сложат и шоколадови дражета. Охладената кайсиева торта носи много приятно лятно усещане.