Лека плодова торта

20/06/2018
Ася Заевска
отАся ЗаевскаПомощник Готвач17319448
"Хапвайте с апетит и без никакви угризения - тортата е много лека и толкова вкусна "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 456
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • За блата
  • бишкоти - 120 г
  • ягодов конфитюр - 2 с.л.
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • За крема
  • прясно мляко - 300 мл
  • банани - 1 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • кокосови стърготини - 1 с.л.
  • царевично нишесте - 3 с.л. + 50 мл. студена вода (за разтваряне)
  • За желето
  • компот - 200 мл от ягоди
  • кокосови стърготини - 1 с.л.
  • желатин - 1/2 патекче + 30 мл. вода (за накисване)
  • шоколадови стърготини - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на блата. В блендер смиламе бишкотите и ги прехвърляме в купа. Към тях добавяме конфитюра и прясното мляко. С помощта на лъжица започваме да разбъркваме внимателно, докато се получи лепкаво тесто.

Покриваме кръгла тава с хартия за печене. В нея поставяме ринг с диаметър 22 см., а вътре в него разпределяме бишкотената смес. Пъхаме във фурната и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 мин.

През това време приготвяме крема, като пасираме в блендер прясното мляко, банана, захарта, яйцето и кокосовите стърготини. Така получената смес прехвърляме в тенджерка и слагаме на котлона за да заври, като разбъркваме периодично. През това време разтваряме нишестето в малко вода. Щом сместа заври започваме да наливаме на тънка струя нишестето, като бъркаме енергично докато кремът започне да се сгъстява (2-3 мин.).Когато това стане го снемаме от котлона и го оставяме да се поохлади.

Блатът ни вече трябва да е готов, затова го изваждаме от фурната. Изчакваме го да поизстине (около 10 мин.). Внимателно го освобождаваме от ринга и го прехвърляме в подходяща чиния за сервиране. Отново поставяме ринга и изливаме готовия крем. Разпределяме го равномерно и оставяме тортата настрани, докато приготвим желето.

За желето прехвърляме компота в малка тенджерка и го слагаме на котлона да заври. През това време накисваме желатина във водата, а след това го загряваме на водна баня. Когато компотът заври, добавяме към него кокосовите стърготини и разбъркваме. На тънка струя започваме да прибавяме и желатина, при непрекъснато разбъркване. Снемаме сместа от котлона и я оставяме да изстине за около (15-20 до 30 мин.).

След като това стане внимателно я изсипваме върху тортата и пъхаме в хладилник да постои поне 2 часа.След това я изваждаме и внимателно я освобождаваме от ринга. Поръсваме обилно със шоколадови стърготини и връщаме за още час в хладилника.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар