Начин на приготвяне
От пресятото брашно се прави кладенче и там се изсипват продуктите за тестото, като маята се активира с малко вода, захарта и 2-3 с.л. брашно.
След като се омеси гладко и средно твърдо тесто, то се покрива с кърпа и се оставя на топло за втасване.
Когато е готово, тестото се премесва леко и се оформя на руло.
От него се откъсват топчета около 100 г всяко.
Топчето се разточва, намазва се с олио и се поставя около 1 ч.л. от сиренето в средата.
След това от него отново се оформя топче, което също се разточва.
С нож се правят разрези от края на кората към центъра, без да се стига до края му - на разстояние от него около 2 см.
Полученото цвете се поставя в тава с хартия за печене - така се правят и останалите топчета, като се редят на разстояние.
Тавата с питките се покрива с кърпа и се оставя на топло за около половин час.
След това се намазват с разбито цяло яйце, а в средата на питката се ръсят семена.
Питките за Еньовден се поставят във фурната, която се пуска на 200°C и се пекат за около 35 минути.
Коментари