Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Питки за Еньовден

Питки за Еньовден

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Питки за Еньовден
Снимка: Таня Левенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
125 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г
  • кисело мляко - 100г
  • вода - 200 мл
  • зехтин - 4 с.л
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • за плънка
  • сирене - 150 г настъргано
  • семена - микс за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От пресятото брашно се прави кладенче и там се изсипват продуктите за тестото, като маята се активира с малко вода, захарта и 2-3 с.л. брашно.

След като се омеси гладко и средно твърдо тесто, то се покрива с кърпа и се оставя на топло за втасване.

Когато е готово, тестото се премесва леко и се оформя на руло.

От него се откъсват топчета около 100 г всяко.

Топчето се разточва, намазва се с олио и се поставя около 1 ч.л. от сиренето в средата.

След това от него отново се оформя топче, което също се разточва.

С нож се правят разрези от края на кората към центъра, без да се стига до края му - на разстояние от него около 2 см.

Полученото цвете се поставя в тава с хартия за печене - така се правят и останалите топчета, като се редят на разстояние.

Тавата с питките се покрива с кърпа и се оставя на топло за около половин час.

След това се намазват с разбито цяло яйце, а в средата на питката се ръсят семена.

Питките за Еньовден се поставят във фурната, която се пуска на 200°C и се пекат за около 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Чудесни!
25.06.2018 10:50