Начин на приготвяне
Пресяваме двата вида брашно в подходяща за целта купа заедно със солта.
Прибавяме към него настърганите на ситно сирена.
Маята смесваме с хладкото мляко и захарта.
В брашното правим кладенче, в което изливаме внимателно активиралата се мая, яйцето + белтъка на второто (жълтъка отделяме за намазване), киселото мляко и разтопеното на водна баня масло.
От съставките омесваме меко и еластично тесто, което фолираме и оставяме за 40 минути да почине и удвои обема си.
От него оформяме топчета с големината на топче за пинг-понг.
Подреждаме ги в тава, предварително покрита с намаслена хартия за печене.
Леко ги притискаме с длан към дъното на тавата.
Намазваме повърхността им с разбития с малко растителна мазнина жълтък.
Поръсваме със слънчогледови семена, които предварително сме накиснали във вода и подсушили.
По желание можете да поръсите и ким.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 - 25 минути.
Готовите солени топчета покриваме с памучна за целта кърпа, за да останат меки и въздушни.