Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Баница с Ориз, Коприва и Зелен Лук

Баница с Ориз, Коприва и Зелен Лук

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Баница с Ориз, Коприва и Зелен Лук
Снимка: Диана Андрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Баници всякакви обичаме, но с тази с плънка от ориз, коприва и зелен лук ни е сред най-любимите, признаваме си"

Необходими Продукти

  • точени кори - 1 пак. /400 г - аз ползвах турски/
  • коприва - 5 - 6 шепи /200 г/
  • ориз - 1 ч.ч. /180 - 200 г/
  • краве сирене - 200 - 250 г
  • краве масло - 125 г /1 пак./
  • яйца - 4 - 5 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - за намазване
  • зелен лук - 1 - 2 връзки ( по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам ориза и го поливам с 600 мл гореща вода. Посолявам и варя до готовност под капак. Попарвам копривата с малко вряла вода за 1 мин.

Изплаквам я със студена вода, леко отцеждам и я наситнявам на дъска с нож или с блендер (ако ползвате блендър или кухненски робот, е необходимо съвсем леко да я нарежете).

В купа разбивам яйцата и натрошавам вътре сиренето.

Изплаквам сварения ориз, прибавям и отцедената коприва и размесвам добре.

Взимам 1 кора, нанасям от разтопеното масло, покривам с втора кора, слагам от плънката с ориз и коприва (аз слагам и пресен лук тук). Отгоре поръсвам и с част от сиренето, завивам на руло.

Прехвърлям на дъното на обилно намаслена тава с диаметър 30-35 см. По същия начин редя и другите кори с плънка.

Намазвам с останалото разтопено масло, поставям баницата в предварително загрята фурна.

Пека на 180 градуса до зачервяване. След като я извадя, я напръсквам с вода, покривам с кърпа и изчаквам 10-15 мин да изпръхне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: