Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Кюфтенца с гречка, моркови и лук

Кюфтенца с гречка, моркови и лук

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Кюфтенца с гречка, моркови и лук
Снимка: Марияна
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
15 бр.

Необходими Продукти

  • моркови - 1 бр.
  • гречка - 1/2 ч.ч
  • вода - 2 1 /2 ч.ч вода
  • лук - 1/2 стар бял
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • магданоз - 4 с.л
  • бяло брашно - 2 с.л
  • яйца - 1 много малко
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка наливаме 1 ½ ч.ч. вода и ½ ч.ч. гречка. Слагаме гречката от вечерта в тенджерка с вода и захлупваме с капаче. На другия ден тя е поела водата и се е напукала. Така си помагаме.

Следващата стъпка е в същата тенджера да долеем 1 ч.ч. вода и да варим гречката до омекване 8-10 мин. Като я сварим, я отцеждаме с цедка и слагаме в купа да изстине.

Главата лук я нарязваме на ситно. Магданоза също нарязваме на ситно. Нужно ни е 4 с.л. При гречката добавяме лука, магданоза. Сваряваме 1 морков. Като се свари, го режем на ситно и го слагаме и него при другите продукти.

Добавяме сол и черен пипер. Объркваме и вкусваме на вкус. Най- накрая слагаме 1 малко яйце и брашното. Объркваме всичко много добре.

В тиган слагаме олио да се загрее. Взимаме от сместа със супена лъжица и в друга прехвърляме, т.е. една в друга, за да се оформи продълговато кюфтенце. Слагаме да се пържи. И така няколко в горещото олио. Обръщаме после от другата страна внимателно, без да бодваме.

Кюфтенцата от елда си запазват приблизително формата, не се пръскат. Ароматни и вкусни.

От това количество се получават 15 бр. кюфтенца.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: