Начин на приготвяне
Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на по-едри парчета, морковите и целината се нарязват също на кубчета.
В голяма тенджера се слага вода около 2.5 литра и в тензух се връзват предварително изчистените от хрилете глави от едра риба (шаран, толстолоб), опашките и хрилете, както и по-дребните цели рибки. Тензухът се връзва с канап и се пуска в тенджерата заедно с картофите, морковите, лука, целината, ситно нарязаните дръжки от магданоза и девисила, малко сол и зърна черен пипер.
Вари се около 50 - 60 минути на умерен котлон.
През това време чушките - червени и зелени, лютите чушлета и доматите се запичат цели на скара или барбекю. След това се обелват от кожицата и се наситняват.
След около час варене се маха тензухът от чорбата, изстисква се хубаво с ръце, за да си пусне соковете и след това може да се изхвърли (тензухът).
Добавят се към чорбицата почистените и нарязани на едри парчета филета от едрата риба и накълцаните на ситно домати и чушки. Вари се още десетина-петнадесет минути.
Накрая рибената чорба се сваля от котлона, добавя се ситно нарязаните листенца магданоз и девесил, скълцаните скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус и се сервира с резенчета лимон.
Чорбичката за душата е готова.
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и рецептите ни за шаран чорба или рибена чорба от сьомга.