Никой никъде не спомена, че за бульона от шкембето, по време на неговото варене се слага една голяма глава лук разрязана на две, един морков и 2 дафинови листа.Моят начин на правене на шкембе чорба е с яйце и кисело мляко.....имала съм заведение и и една готвачка туркиня, така го правеше.Мн повече ми харесва от с прясно мляко!
08.01.2016 10:04
38
36
1
Покажи всички подкоментари
Никола
Това е рецептата наистина, с малка забележка когато варят шкембето слагането е телешки капачки за по силен бульон и бульон а го разреждам 2 към 1 на 1л бульон 0,5л мляко , това е рецептата от червеният рецептурник и по принцип се сгъстява с малко брашно, но аз не сгъстявам
31.12.2015 09:52
12
8
2
Покажи всички подкоментари
Selim
С какво ще се сгъсти шкембе чорба без брашно ?
24.12.2015 20:03
7
4
3
Покажи всички подкоментари
божидар
По същия начин го правя и смея да твърдя че така и само по тоя начин се прави шкембе чорба .
30.10.2015 14:09
37
14
1
Покажи всички подкоментари
Жана Сергеева
Невероятно! Браво и Благодаря!
30.09.2015 10:32
10
2
мммммммм
Защо решихте ,че точно това е "Оригинална шкембе чорба"???
15.04.2015 12:41
26
9
2
Покажи всички подкоментари
boris
Super
01.04.2015 19:27
2
вили
Това е истинската шкембе чорба-без брашно и крумид и други притурки
29.03.2015 08:54
23
5
2
Покажи всички подкоментари
niko
s vino stava I s rakia :D :D
15.03.2015 13:16
6
3
1
Покажи всички подкоментари
Pin2
15 готвача да има, 15 рецепти ще кажат. За мен това е най-точната рецепта. Класика в жанра.
17.02.2015 14:03
37
12
Бай Иван стар шкембеджия
Във всеки край на България рецептата е различна. Тази рецепта може да се каже, че е присъща за Западната част на България.. но пак повтарям, не навсякъде. Ако попитате хората от София през Кюстендил, Благоевград, Банско, Гоце Делчев та до Сандански и Петрич... това е оригинала. И може би са прави... има си и легенди за Царя, как е ял шкембе-чорба в Банско...
18.01.2015 20:56
41
3
1
Покажи всички подкоментари
Джоанна
Не добавяте ли 3,4 лъжици брашно?
13.01.2015 22:06
8
16
Милко Станчев
Незнам как някой преценява коя рецепта е оригинална и коя не!
На вид тази чорба не изглежда добре, убеден съм, че и на вкус се усеща само загрятото прясно мляко, а бульона е рядък и безвкусен.
Иска се кисело мляко, а за хубав бульон - един джолан се сварява заедно с шкембето и писле се маха, така бульона е плътен. Ако искате да е по-плътен и по-тъмен - препечено брашно, казвам препечено, защото се прави на тиган без капка мазнина, на сухо ! Айде, да ви е сладко ;)
П.С.: Не преварявайте шкембето, да не се разлигави.
06.01.2015 13:08
27
47
1
Покажи всички подкоментари
Д. Цонков
Рецептата е точна. Шкембе чорбата е нещо свещено! Единственото, което се осмелявам да добавя е, че аз слагам 5-6 цели зърна черен пипер заедно с бульона.
31.12.2014 12:53
37
3
отново аз
Чорбата от свински стомаси се нарича "чорба от свински шардени" , а не от шкембе
На вид тази чорба не изглежда добре, убеден съм, че и на вкус се усеща само загрятото прясно мляко, а бульона е рядък и безвкусен.
Иска се кисело мляко, а за хубав бульон - един джолан се сварява заедно с шкембето и писле се маха, така бульона е плътен. Ако искате да е по-плътен и по-тъмен - препечено брашно, казвам препечено, защото се прави на тиган без капка мазнина, на сухо ! Айде, да ви е сладко ;)
П.С.: Не преварявайте шкембето, да не се разлигави.