Паеля

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Паеля1 / 3
09/06/2009
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4-5
"Най-добрата паеля може да хапнете във Валенсия, но не пречи и вие да направите опит вкъщи. Ето ви упорна точка"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - варено 250 гр.
  • ориз - дългозърнест 250 гр.
  • бульон - пилешки 600 гр.
  • скариди - 100 гр.
  • шунка - 100 гр.
  • кренвирши - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 бр. червени
  • олио - 3 с.л.
  • грах - замразен 100 гр.
  • домати - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • куркума
  • чушки - зелени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето и кремвирша нарежете на по - едри парчета, шунката — на кубчета.

Доматите попарете и обелете, нарежете на парчета.

Запържете нарязания лук, смачкания чесън и нарязаната червена чушка до омекване. Сипете ориза и запържете, докато стане прозрачен.

Добавете щипка куркума, бульон, сол и черен пипер, захлупете с капак и варете на слаб огън 15 минути.

Добавете останалите продукти и варете, под капак, още 5–10 минути, докато поеме цялата течност.

Поръсете с 1 с. л. ситно нарязан магданоз, украсете с нарязана на колелца зелена чушка и сервирайте.

За да приготвите по - екзотична паеля може да добавите освен пиле, заешко, бяла риба, а също миди и калмари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
518
44
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Катя
Катя
От моя седем годищен опит в Испания, ще ви кажа следното: Най-добрата пеая се прави във област Валенсия. Близка е до начина на Георги, но ориза е специален за паея ,месото е както казва Ваня, а за зеленчуците - три вида зелен фасул/по малко/, малко стар боб, а червената чушка е за украса. Забравяте и най-важната съставка - розмарина. Майсторлъкът на паеята е в начина на приготвяне + продуктите. Най - вкусната паея ми е готвил един старец на 85 години. Няма втора такава/яля съм много паеи/. Що се отнася до морската, също е хубава. Най-добре я правят на Палма де Майорка, там я опитах/. Но аз лично предпочитам Валенсианската.
21.08.2010 12:02
1
рали
рали
Няма такава. Паеля рецептата е съвсем друга, няма нищо общо с тази тук.
24.06.2010 14:25
1
ваня
ваня
Не знам от къде е тази рецепта, но такава паеля няма в Испания. Първо се запържва месото(пиле, заек, св.ребърца и малки кюфтенца). Абсолютно забранено кремвирши и шунка, ако прочете някой испанец тази рецепта, ще припадне. Готви се на огън, в специална тава, без капак и се сервира с парче лимон. Никакви сурови чушки и магданоз отгоре. Паелите са много видове: постна, месо, морска и т.н. Водата също е важна - твърда.
11.06.2010 19:16
1