В София на ул. Сердика 20 правят много вкусна паеля с морски дарове.
11.03.2024 09:39
Lillilys
Паеля що е то?
Ще получите отговор в Уикипедия кой на какъвто език иска.
То на запад знаят само мусака с патладжани, а ние си правим мусака с чушки, картофи, тиквички, дори слагаме и сиренце... и пак си му викаме мусака, нали?
С паелята е същото. Всъщност това ястие се нарича така защото се приготвя в тиган, а не защото е без лук и кренвирши. Пък и малко новости никога не са излишни в кулинарията – тя така се развива, иначе щеше да има само валенсианска паеля.
Чудесна рецепта, Маргарита. Не ги слушай "испанците".
25.11.2013 01:31
4
1
Yordanka Kovacheva
Паеята изобщо не се приготвя в тиган, а в специална тава наречена паея, оттам и името на ястието. И да, видове има много.Този "вид "представен в тази рецепта не съществува, а е някаква интерпретация на автора и, в което няма нищо лошо. Малко не ми се вързват само кренвиршите, но... Това си е мое мнение. Технологията на приготвяне също не отговаря, но няма нищо.
Би могло това да се нарече ориз "миш маш ",но не и паея, още по -малко пък валенсианска (Както са писали администраторите)
12.03.2017 19:12
2
Георги
Така спорът е глупав,аз работя в ресторант в Аликанте и самите местни все философи спорят ЩО е паеля? Ту с патка,ту заек,ту охлюви,ту само морска.ХМ паеля е тавата е в нея що щеш и ориз. Най-често се предлага микста:пиле защото заека е скъп,св ребра,калмари,миди,скариди и КАКВИТО САКАТ ЗЕЛЕНЧУЦИ и морски бульон. Изборът е най-често фонансов...А за всички отворковци които плюскат само Валенсияна тя е ЗАЕК,ПАТКА,ОХЛЮВИ, БАКЛА И БОБ и нерибен бульон. Тя се предлага без заек,охлюви и патка заради ТУРИСТИТЕ,те често не ядат и риба те за това е популярна. Колегата е ял паеля с ПЛЪХ,ДА нормално е В село ПЕГО, ОРИЗИЩА С МИШКИ и глад при фРАНКО,та хората са готвили плъхве.А и кренвирша си е познат от хот дога-ПЕРИТО КАЛЕНТЕ И бобеца е чест гост на масата. Е със здраве!
28.02.2013 11:52
5
1
1
Yordanka Kovacheva
Паея валенсиана със охлюви? Anda, por favor....!!!
12.03.2017 19:14
3
Иве
Точно така съгласна съм с Кика,а и всеки има право да публикува рецепти.Това,че някой не харесват рецептата не означава,че трябва да са груби.....Лично на мен ми хареса рецептата.
01.01.2013 19:24
1
Кика
Искам само да кажа ,че съм съгласна с Илияна.Никой не е длъжен да приготвя и да яде това което се предлага тук ,но и не е коректно да бъдем толкова груби.Като не ви харесва не го правете то не е задължително.Покажете елементарно уважение и коректност.
30.12.2012 20:42
1
Теодора
Паеля е ястие от задушен в тиган ориз със зехтин и шафран, всичко друго е въпрос на фантазия и възможности :)
Изумява ме как можете да се карате за кулинарна рецепта. Ужас :(
27.10.2012 12:19
2
Васил Симов
Бела, жена, успокой се бе - ще получиш нещо...:)
26.09.2012 15:12
1
radost
как пьк да нямат кремвирши, паднах от смях !!!!!
26.09.2012 14:29
1
bella51
Що за хора сме ,що за сбъркан народ ???!!!! Една рецепта не можем да разменим ,без да се нападаме и обиждаме !!!!!!
По въпроса за ПАЕЛЯТА......Наистина ,рецептата ,която предлагате , НЯМА нищо общо ,с оригиналната паеля, ...Най малкото заради това , че в ИСПАНИЯ, на познават кренвиршите !!!!!! ТАКА , че не представяйте ,НЕ ТОЧНИ рецепти , за ""ОРИГИНАЛНИ ""!!!!!ТОВА , е някакъв измислен ориз, с ,каквото има в хладилника ––!!!!!!!!!
ЗА БОБА .......В ИСПАНИЯ се готви МНОГО БОБ !!!!! Най различни видове , разнообразни рецепти !!!!!!!!
ВСИЧКО останало ,което сте изписали ...Е , ЧИСТА ПРОБА ЗАЯЖДАНЕ !!!!!!!!!!!!!!
КАЗВАМ ВИ ГО ОТ ПЪРВА РЪКА !!!!!! Живея от дълги години в ИСПАНИЯ....работила съм в ресторанти , имам приятели испанци ,които на всеки празник се събират и приготвят любимата си ПАЕЛЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!
26.09.2012 12:21
2
1
Дими
не смятам, че ще изпадне в депресия. Обикновено хората на запад са широко скроени, не са тесногръди и с комплекси и по-скоро биха се зарадвали на вариант на някоя тяхна традиционна рецепта!
10.06.2012 16:22
1
палома
ако един истински валенсианец прочете таи рецепта сигурно ще изпадне в депресия......внимвайте какви рецепти пускате тук....
10.06.2012 02:59
1
2
илияна
МНОГО СЕ ИЗУЧИХТЕ,ВИЕ ВЪВ ИСПАНИЯ,ЗАБРАВИХТЕ ЗА ПОСТНИЯ БОБ В БЪЛГАРИЯ,ИЗПРЕВАРВАТЕ СЕ КАТО МУЛЕ ПРЕД КОН КОЙ КАКВО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ!А,ЗА РЕЦЕПТАТА ХОРАТА ТАКА Я ЗНАЯТ ТАКА СА Я НАПИСАЛИ,НА ВАС КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА НЕ ЯЖТЕ,НЕ Я ПРАВЕТЕ. СТОЙТЕ СИ В ИСПАНИЯ,ЯЖТЕ СИ ПАЕЛЯТА И СЕ ПРАВЕТЕ НА ИСПАНЦИ,НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗА БОБА И ОТ КЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ!!!!!!!
12.05.2012 04:24
1
Динко
Вие хубаво ядете оригинална испанска паеля, ала да се бяхте научили да пишете на български поне...
10.05.2012 17:46
норман
и аз не съм 4увал за паеля с кремвирши,тожа е простутия,аз уби4ам паеля микс,или валенсиана,от 15 години ям паеля и живея и испаниа
09.05.2012 20:59
gorchan
така аз живея в палма де майорка и такава паеля и работя като готвач но такава паеля няма аз ште ви предложа една доста добра и лесна рецепта нужни продукти за 2-ма: пилешко месо около 200гр 1 каламар или сепия скариди 4бр от големите скариди от малките белени 300гр миди със черупките рачени штипки ако имате зеленчуци: ориз малко по специален е испанския но и сус български става ,червена чушка,зелена чушка ,лук,чесън, пресен магданоз,2 домата ,грах от консерва ,куркума. първо от големите скариди мидите рачените штипки правите бульон като ги сварте. във плитък и широк съд първо запържвате пилето след което го вадите от съда следвашта стъпка е да запържите рибните продукти и отново ги вадите,следват зеленчуците когато ги запържите прибавяте ориза като го запържите до прозрачно прибавятемесото и рибните продукти без тези от които сте направили бульонте са за украса.прибавяте бъльона от рибата към 2 чаши уриз 4 чаши бъльон разбърквате всичко добре като пребавяте и куркумата варите вси4ко това коло 15 мин на слаб огън след като водата е почти извряла махате съдът от огъня и покривате с кърпа за да може ориа да попие и останалата те4ност и накрая подреждате отгоре сварените рибни продъкти и резени лимон сервира се с репички и пиперка. добър апетит
02.04.2012 21:25
1
Daniela
Просто исках да споделя, че за разлика от всички тук, с явно дълъг житейски опит в Испания, аз просто ходя там доста често на holiday и това, което съм виждала с очите си, включително преди 2 месеца, е паеля с кренвирши, дори приятеля ми хапна точна такава! Изобщо не претендирам, че знам колкото вас, но съм го виждала с очите си в Анадулция и по-конкретно в Малага.
21.10.2011 00:52
Имигрантка
Няма такава паеля. Живея от 5 г в Испания, област Валенсия. Работела съм в ресторанти и барове, а също и на прословутите Фиести, но такава паеля никъде не се прави. Паелята за испанците е повод за национална индентичност и те я приготвят с много любов. В паелята има всичко - и месо и зеленчуци, и подправки, и разбира се специален ориз. Готви се на открит огън е специален съд/ голяма и плитка тава, наречена паелеро/ и никога не се захлупва. Обикновено за една порция/ независимо каква е паелята се предвиждат 2 кафени чашки ориз. Има различни паели, но всички са много вкусни. А публикуваната рецепта е всичко друго, но не и паеля. Поздрави от Испания.
18.01.2011 14:16
1
Мая
Това тука е миш-маш. Нема такава паеля.
09.01.2011 19:07
1
lubomira sanchez
Каква е тази паеля ? Моля ви, научете се и тогава написвайте рецепти. Испанците ще се гръмнат, ако разберат как се слагат кремвирши.
31.10.2010 17:20
1
дора
От моя опит като готвач в Испания мога да кажа, че в паеля валенсиана се слага, чушка – червена и зелена, боб, зелен боб, чесън с магданоз много фино счукан, специална малка червена чушка, казва се-ñora, бульон, пилешко, свинско, заешко, по избор. А може пилешко и свинско, ориз-бомба, а шафран - като оцветител. Отгоре може да се украси с червена шушка, но пържена, нарязана на ивици. Правят се много видове паели, но в никъкъв случай не се слагат, лук, чер пипер, червен пипер, кремвирши, шунка, домати. Паелята не се похлупва с капак.
Ще получите отговор в Уикипедия кой на какъвто език иска.
То на запад знаят само мусака с патладжани, а ние си правим мусака с чушки, картофи, тиквички, дори слагаме и сиренце... и пак си му викаме мусака, нали?
С паелята е същото. Всъщност това ястие се нарича така защото се приготвя в тиган, а не защото е без лук и кренвирши. Пък и малко новости никога не са излишни в кулинарията – тя така се развива, иначе щеше да има само валенсианска паеля.
Чудесна рецепта, Маргарита. Не ги слушай "испанците".
Би могло това да се нарече ориз "миш маш ",но не и паея, още по -малко пък валенсианска (Както са писали администраторите)
Изумява ме как можете да се карате за кулинарна рецепта. Ужас :(
По въпроса за ПАЕЛЯТА......Наистина ,рецептата ,която предлагате , НЯМА нищо общо ,с оригиналната паеля, ...Най малкото заради това , че в ИСПАНИЯ, на познават кренвиршите !!!!!! ТАКА , че не представяйте ,НЕ ТОЧНИ рецепти , за ""ОРИГИНАЛНИ ""!!!!!ТОВА , е някакъв измислен ориз, с ,каквото има в хладилника ––!!!!!!!!!
ЗА БОБА .......В ИСПАНИЯ се готви МНОГО БОБ !!!!! Най различни видове , разнообразни рецепти !!!!!!!!
ВСИЧКО останало ,което сте изписали ...Е , ЧИСТА ПРОБА ЗАЯЖДАНЕ !!!!!!!!!!!!!!
КАЗВАМ ВИ ГО ОТ ПЪРВА РЪКА !!!!!! Живея от дълги години в ИСПАНИЯ....работила съм в ресторанти , имам приятели испанци ,които на всеки празник се събират и приготвят любимата си ПАЕЛЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!