Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Киш»Киш с праз и гъби

Киш с праз и гъби

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Киш с праз и гъби1 / 2
08/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4-5
"Перфектният киш трябва да е с хрупкава коричка и ароматна плънка, а този отговаря и на двете условия"

Необходими Продукти

  • за киша
  • брашно - 125 г
  • масло - 75 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1/2 пак.
  • сол - 1 ч.л.
  • за плънката
  • праз - 500 г
  • гъби - 250 г
  • яйца - 2
  • прясно мляко - 400 г
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря с около 50 мл. хладка вода. Брашното се загрява за кратко във фурната, смесва се с маята, солта, маслото и яйцето и се умесва меко тесто. Тестото се прибира на топло за около 1 час, за да втаса.

Докато тестото втасва, нарежете праза на средно големи парчета и задушавайте 10 минути или в малко вода, или на пара. Добавете нарязаните на едро гъби и задушавайте още 15 минути.

Тестото се разточва на кора, с големина по-голяма от дъното на тавата за печене. С кората се покриват дъното и стените на предварително намазнената тава. Отгоре се слагат праза и гъбите. Яйцата, киселото и прясното мляко се разбиват. Добавят се подправките и се заливат зеленчуците.

Кишът се пече 20 минути в предварително загрята на 220 грасуса фурна, след което температурата се намалява на 160 градуса и се допича още 20 минути, до втвърдяване на плънката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Lillilys
Lillilys
1. Какво общо има Англия с кишът?
2. То и "Киш Лорейн" не е "Лорейн", а "Лорен".
3. Има рецепти за ронливо тесто с мая. Даже тестото става по–леко и по–въздушно така. А пък в някои райони французите (защото кишът е френско ястие) използват даже тесто за хляб. Така че, специално за това ястие, английските готвачи са толкова мярка за сравнение, клкото и българските.
4. В солените ястия сметаната може да бъде подменена с кисело мляко.
5. Англичаните, както и останалите западни държави не ползват кисело мляко, защото киселото им мляко е чиста химия и не става за готвене : или горчи или сладни и не може да се сгъсти при готвене. То и за подквасване не става. На малкия пръст не може да се намаже на българското кисело мляко. Не виждам какъв е проблема в България да си готвим с кисело мляко.

Аман от префърцунени българи, които пишат колкото да покажат, че са (били) в чужбина.
27.11.2013 16:10
10
Руми
Руми
1. Киш не се прави с мая, а с ронливо маслено тесто. Това го зная от английски готвачи.
2. Кишът се прави с неподквасена сметана(двойно сгъстена), а не с кисело мляко. За Ваша информация в Англия киселото мляко почти (да не кажа изобщо ) не се ползва при готвене.

Най известните и най популярни кишове в Англия са: 'Киш Лорейн', Киш с чедър, Праз и чедър и др
13.11.2013 15:18
1
3
Йордан
Йордан
Тестото няма реално да втаса на дрождите им трябва захар.
08.11.2013 18:36