Начин на приготвяне
За масления блат сипете в купа брашното с бакпулвера и щипките захар и сол. Нарежете вътре маслото на парченца, за предпочитане да e твърдо.
С пръсти втривайте до получаване на трохи, а след това налейте водата и обединете трохите в гладко тесто.
Разточете върху набрашнен плот на много тънка кръгла кора. Тя трябва да е достатъчно голяма, за да покрие дъното и стените (поне 2 см.) на форма за киш или тарт с диаметър 26 см. Ако е с падащо дъно, би било чудесно улеснение, но не е задължително.
Ако изпитате затруднение да прехвърлите тънката кора във формата има и друг вариант. Тъй като тестото не е твърдо, то позволява да го разстелите вътре във формата директно с пръсти. В този случай се старайте да е равномерно и хубаво прилепнало по стените и ръбчетата.
Надупчете блата с вилица на места и приберете в хладилник или фризер докато приготвяте плънката. Включете и фурната да загрява до 180 градуса.
Почистете гъбите и пилешкото месо, ако има ципички. Нарежете ги на малки кубчета и сотирайте на силен огън в зехтина с малко сол и черен пипер. Когато пилето побелее дръпнете от огъня.
Разбийте яйцата с две щипки сол и към тях налейте млякото и сметаната.
Върху охладения блат разпределете месото с гъбите, поръсете с настърган ементал, залейте с яйчено- млечната смес и отгоре настържете останалия ементал. Може да заместител и с обикновен кашкавал, както и да си сложите повечко, ако обичате.
Пъхнете в загрятата фурна и печете около 25-30 минути или до приятен златист загар.
Поднесете този невероятен киш топъл за похапване по всяко време на деня.
Добър апетит!
Коментари