Пита ВИЛИ

Пита ВИЛИ
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
21/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6-8
"Вили, Вили, Вили! Бива ли така да ни изкушаваш с тази мека, пухкава и топяща се устата пита?"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • прясно мляко - 1 ч ч
  • вода - 100 мл топла
  • кисело мляко - 3 с л
  • олио - 3 с л
  • яйца - 2 бр. без един жълтък
  • сол - 1 ч л
  • захар - 1 ч л
  • брашно - 700 г
  • семена
  • сирене - 150 г натрошено
  • Тесто за украса
  • вода - 100 мл
  • сол - 1 с л
  • брашно - за твърдо тесто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода заедно със захарта и оставете да бухне. Смесете останалите продукти и замесете средно меко тесто. Оставете го на топло място за около 40 минути.

Разделете втасалото тесто на 2 части. Първата част трябва да се разточи на правоъгълник и се намазва с олио. След това поръсете със сирене и навийте на дълго руло. Втората част от тестото пък се разделя на 2 части.

Първата от тях разделете на 3 топчета, оформете ги на фитили и сплетете на плитка. Втората част се сплесква на питка и се намазва с олио и малко от натрошеното сирене. Офромете на топка и го поставете в средата на намаслена тавичка. Около него навийте плитката, а накрая завийте и рулото.

С нож нарежете на парченца с големина от см и оформете – едно на ляво и едно - на дясно. Оставете питката да втаса още около 30 минути или докато удвои обема си. Намажете с разбит с малко олио жълтък и поръсете със сусам.

От замесенето тесто за украсата оформете листена, пиленца, розички и ги наредете върху питката. Печете в умерено загрята на 170 градуса фурна за 35-40 минути. Извадете и намажете питката с малко масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: