Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пиде»Сладка пита с орехи, ябълки и канела

Сладка пита с орехи, ябълки и канела

Сладка пита с орехи, ябълки и канела
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
16/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"И по стара българска традиция посрещайте гостите с вкусна пита, която ще приготвите лесно с тази рецепта, стъпка по стъпка"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • канела - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 10 с.л. общо
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • семена - 1 с.л.
  • маргарин - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • ябълки - 2 бр.
  • мая - 1 пакет суха
  • вода - 50 мл за маята
  • орехи - 2 с.л. смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухата мая се разбърква във водата с 1 с.л. захар и се оставя да шупне. Замесваме меко тесто с останалите продукти, като се добавя още 4 с.л. захар в тестото. Оставя се да втаса около 40 минути на топло.

Тестото се разделя на две части. От едната се разточва кръгла кора като питка с диаметър 25 см и се поставя в тава върху хартия за печене. Нарязва се с нож на 6 части. Започва се от периферията на кората към центъра, но не стига до него.

Краищата се подвиват отдолу - оформя се цвете и намазвам с маргарина.

Приготвя се плънката в купа, като се смесват настърганите ябълки, орехи, канела и останалата захар 5 с.л. Разбърква се добре и се разпределя върху основата, на 2 см от периферията.

Останалото тесто се разделя на две части. От едната се нарязват ленти и се сплитат на решетка, която се поставя средата на питката. С форма за сладки се изрязват и цветенца за украса.

Останалото тесто се оформя на два дълги фитила, които се сплитат и се поставят по периферията на питката. Оставя се да почине за 20 минути, намазваме с разбит жълтък и се поръсват семена. Печем в загрята фурна 180 градуса до златисто, като се внимава да не прегори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна
Марияна
Много красиво изглежда!Поздравления!
17.05.2016 11:21
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря Ваня правих я преди време ,хареса ми цветето как се оформя иначе си е сладка пита нищо ново
17.05.2016 07:03
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Интересно се е получила и много вкусна предполагам.
16.05.2016 14:14
1