Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сърце и сирене

Питка със сърце и сирене

Питка със сърце и сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
18/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Дали ще сложите отгоре сърце, не е важно. Важно е да замесите питката с любов, да я опечете с мерак и да почерпите с нея близките се - от сърце"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. без един жълтък
  • олио - 3 с.л.
  • сирене - 200 г
  • сусам - за поръсване
  • масло - за намазване 50 г
  • брашно - 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в топло прясно мляко със захарта, разбърква се с вилица и оставяме да шупне.

Пресява се брашното в тава, сипваме шупналата мая, добавят се яйцата, олиото, киселото мляко и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса за 40 минути на топло, разделя се на две части.

Всяка се разточва на правоъгълник, намазва се с масло и се поръсва с натрошено сирене. Навива се на руло и се реже на триъгълни парчета, нареждат се в намаслена тава.

Така се прави и с оставалото тесто, редим, докато се напълни тавата.Оставя се да втаса още 20 минути, намазваме с разбит жълтък и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност.

Ако ви остане тесто, разточете кора, изрежете формички сърца, намажете с малко жълтък и печете в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: