Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава пита със сирене

Пухкава пита със сирене

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Пухкава пита със сирене
Снимка: Добринка Петкова
1 / 6
19/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Две сръчни ръце, едно сърце и много мерак - тези съставки сме забравили да добавим към рецептата"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л
  • мая - 40 г
  • за плънка
  • сирене - 300 г
  • за намазване
  • яйце - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете топлото мляко. Добавете натрошената мая и захарта. Поръсете с брашно, разбъркайте и оставете да шупне.

Пресейте брашното със солта. Направете кладенче и сипете маята.

Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото. Добавете ги към брашното и замесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си.

Разделете тестото на 10 части. Шест от тях леко ги разплескайте, намажете с олио и сложете от сиренето. Оформете ги на продълговати парчета. Подредете ги в намаслена тава (виж снимките).

Три от тях леко разточете на продълговати кори и ги намажете с олио. Поръсете със сирене.

Завийте на рулца и ги срежете напречно през средата (виж снимката).

Подредете ги между другите топки тесто. В средата на питката поставете последната топка. Оставете да втаса и намажете с яйце, разбито с млякото.

Печете пухкавата пита със сирене на 200 градуса, около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: