Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Домашно пълнозърнесто хлебче

Домашно пълнозърнесто хлебче

Diddy PortarskaDiddy Portarska
Помощник Готвач
64481168362
Домашно пълнозърнесто хлебче
Снимка: Diddy Portarska
1 / 7
10/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4-5
"Веднъж опитате ли този пълнозърнест и много полезен хляб, трудно ще посегнете към друг"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 1 кг
  • мая - 1 пакетче (то е около 40 г)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л. (за препоръчване кафява)
  • чубрица - 1 ч.л.
  • вода - 600 мл
  • олио - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се изсипва брашното, чубрицата, солта и захарта. Маята предварително се разтваря във водата, докато шупне. Водата не бива да бъде студена, ами хладка.

От сухата смес се оформя кладенче, в което постепенно с бъркане се изсипва олиото и водата с маята.

Постепенно се замесва тесто. Когато то е готово се поставя във форма предварително намазана с олио. (Хубаво е формата да е от тези за рула, за до може тестото да приеме формата на хляб. Но това е по желание. Всеки може сам да избере каква форма да използва.)

Тестото се оставя да втаса за около 20 минути, покрито с кърпа. След товаго пъхаме във фурната предварително загрята на 50 градуса за около 15 минутки.

След това фурната се увеличава на 180 градуса (с вентилатор) и се пече около час (зависи от това, каква ви е фурната. Всеки сам може да разбере кога е готов хлябът.)

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светли
Светли
Любител съм на домашно приготвената храна. Дори и вече на хлебни изделия!
Хлябът си го бива.
10.01.2017 18:32