Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе Чорба»Оригинална шкембе чорба

Оригинална шкембе чорба

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Оригинална шкембе чорба
Снимка: Admin
1 / 18с Видео
10/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценяваната рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 литър
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.

Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.

Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.

Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
5173
459
320
23
14
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#240253
Потребител#240253
Абе какво е това прясно мляко 1 литър? Вие шкембе чорба ли правите или попара? За да е по-плътен бульона шкембето се вари заедно с едно джоланче, (което после се вади, обезкостява се, запича се леко и отива за мезе на бирата).
Застройката на шкембе чорбата е топла застройка от кисело млако, брашно и яйце..... ЗАПОМНЕТЕ ГО....
03.02.2021 09:54
34
48
7
Покажи всички подкоментари
Grace404
Grace404
Rosi Trifonova, mnogo blagodarja za rezeptata! Ne bjah pravila Shkembe, no stana super!
31.10.2020 20:16
5
3
Бойчо Николов
Бойчо Николов
Телешкото шкембе се вари в обикновена тенджера от 10 до 12 часа - за да е добре сварено.
17.08.2019 13:25
4
24
2
Покажи всички подкоментари
Потребител#234774
Потребител#234774
страхотна
16.07.2019 21:29
6
Потребител#177779
Потребител#177779
Не споря с никой! Аз по принцип си варя шкембето с телешки търнак, или опашка, ако няма със свинско краче, по някога слагам и език. Брашното си го запичам до златисто и си правя варена застройка и запръжка, с прясно мляко ми стои блудкава. Оцет, чесън и лют пипер са си задължителни! Не споря за оригиналност, просто така ми харесва!
02.07.2019 11:51
6
12
Вафличка
Вафличка
За първи път правя шкембе и се получи много вкусно, дори без тенджера под налягане. Чудесна рецепта
30.06.2019 00:59
6
2
Боро
Боро
Icakka Liubenov точно това ви е проблемът в София- винаги се сравнявате със сърбитеv. Живял съм в Белите брези, Красно село, Бояна, Гоце Делчев. Имаше много комични моменти, всичките софиянки еднотипни с ботушки до коленете.Всички държави имат йогурт, но само България кисело мляко. Бактериите са различни. От Варна съм местният ти патриотизъм няна никакво покртитие
01.04.2019 02:35
19
13
Ася Георгиева
Ася Георгиева
Здравейте, първо искам да поздравя за страхотния сайт който е неизменен мой помощник в кухнята. Днес сготвих тази прекрасна рецепта за шкембе чорба и резултата беше невероятен, по вкусна шкембе чорба не съм яла в нито едно заведение! Благодаря
17.03.2019 20:47
11
3
Icakka Liubenov
Icakka Liubenov
Точно това е рецептата за шкембе чорба,не е никаква софийска измишльотини,дори сърбите я правят по абсолютно същия начин,а вие по Бургас,Варна,Каспичан и Голопръчково си слагайте квото си искате вътре,ако вие кеф си правете запръжка и от жаби......
06.03.2019 12:05
20
18
Боро
Боро
Това с прясното мляко ви е софиянска измишльотина. Само вие го правите така. Няма по отвратително нещо от попарата от шкембе !!! Много заведения смених в София и все тази отврат !!! ... Във Варна, Бургас дори и близкият ви Пловдив застройката винаги се прави с КИСЕЛО мляко ! Хората в коментарите си не случайно негодуват !!!
17.02.2019 04:41
29
36
Stefka Ivanova
Stefka Ivanova
Аз прибавям застройка от два жълтъка и малко брашно,за малко повече плътност и става отлична чорба.
29.11.2018 14:16
30
14
Анонимен
Анонимен
И аз също много благодаря!
15.05.2018 16:59
8
1
Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта! Благодаря много!
15.05.2018 16:42
18
3
Потребител#202298
Потребител#202298
Оригиналната рецепта е:
200гр. Овче шкембе
200гр. Телешко шкембе
250гр. Свинско шкембе
3 средно големи моркова
2 глави лук
10 скилидки чесън
вода
2 ч.л. сол
Шкембета врът минимум 3 ч. Вадят се и се нарязват на кубчета. Больона се прецежда / не е задължително/.
Морковите и лука се рендосват и се пържат в 100 мл. олио, докато омекнат добре. Прецежда се хубаво и се добавя към шкембето. Ври още един час. Истинската шкембе чорба е с жълт цвят.
Чесана се пасира със солта и се добавя 100 мл. оцет. Слагаш в шкембе чорбата колкото желаеш. Може и лют червен пипер !
ДА ВИ СЛАДКО. / ДОБРЕ Е С БИРИЧКА /
30.11.2017 13:14
21
73
2
Покажи всички подкоментари
Darina Glavanakova Bakard
Darina Glavanakova Bakard
Чорбата става много вкусна и без яйца и кисело мляко. Това е оригиналната рецепта, другите са добавени във времето. Ние у дома сме доволни. Благодаря за вкусотията!
29.04.2017 13:34
62
15
Нина Севери
Нина Севери
Само да добавя, че към шкембето се добавя свинско краче за сгъстяване, като после се изважда от чорбичката.
07.02.2017 22:22
39
35
2
Покажи всички подкоментари
ПЕТКО ДЕЧЕВ
ПЕТКО ДЕЧЕВ
сложих 1,5кл.шкембе.стана невероятна вкусотия.
31.01.2017 19:55
44
2
Румяна милчева
Румяна милчева
И ние го приготвяме по този начин и е много вкусно.В някой заведения сме яли и го правят с брашно и не е вкусно като това.
06.01.2017 19:47
44
16
Калинов
Калинов
Всеки човек има различен вкус и всеки си приготвя шкембе чорбата както си му допада на самия него,но аз лично го приготвям точно по тази рецепта с добавката че запържвам една глава лук,3 супени лъжици брашно и червения пипер.Най-много ми допада този вариант и мисля че това е истинската шкембе чорба
25.12.2016 16:34
28
29
Сергей Анчев
Сергей Анчев
2 л. течност и 1 Кг. шкембе,което се е свило при варенето.
Без сгъстител. Много рядко. Да няма грешка?
26.11.2016 13:54
37
17