Начин на приготвяне
Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.
Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.
Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.
Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.
Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.
Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.
Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.
Вижте също колко време се вари шкембето.
Коментари
Аз също олио не слагам , само 80-100гр. масло, 1 до 1 и 1/2 супена лъжица брашно за плътност(така предпочитам) запържвам леко, чаена лъжица червен пипер( пушен също става, вкусът е интересен, но различен от оригиналния) и изключвам котлона. Добавям цялото студеното мляко наведнъж при постоянно бъркане и продължавам 1 до 2 минути до пълното разтваряне на запръжката. Спокойно, не става на бучки. Всичко останало както е в тази рецепта.