Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе Чорба»Оригинална шкембе чорба

Оригинална шкембе чорба

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Оригинална шкембе чорба
Снимка: Admin
1 / 18с Видео
10/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Най-харесваната, най-четената, най-готвената и най-оценяваната рецепта за Шкембе Чорба. Ако обичаш Шкембе, това е твоята рецепта"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 литър
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.

Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.

Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.

Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
5173
459
320
23
14
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Аз никога не слагам брашно. Ако искате да се сгъсти добавете истинска сметана,става супер! Поне 250мл.
29.02.2024 03:24
1
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Cydesna corba
06.02.2024 19:58
1
Анонимен
Анонимен
Готвила съм я почти 20 пъти.Страхотна рецепта!
22.01.2024 18:27
2
Анонимен
Анонимен
Браво много съм доволен от рецептата, вече е използвам и е в моят списък.
16.11.2023 18:51
1
Анонимен
Анонимен
Млякото топло ли е?
02.11.2023 13:39
1
1
Анонимен
Анонимен
Много вкусна шкембе чорба! Поздравления за рецептата и майстор готвача!
25.07.2023 12:44
5
1
Потребител#330367
Потребител#330367
Това е вярната рецепта за шкембе чорба!
Аз също олио не слагам , само 80-100гр. масло, 1 до 1 и 1/2 супена лъжица брашно за плътност(така предпочитам) запържвам леко, чаена лъжица червен пипер( пушен също става, вкусът е интересен, но различен от оригиналния) и изключвам котлона. Добавям цялото студеното мляко наведнъж при постоянно бъркане и продължавам 1 до 2 минути до пълното разтваряне на запръжката. Спокойно, не става на бучки. Всичко останало както е в тази рецепта.
03.06.2023 19:23
34
11
Анонимен
Анонимен
Без олиото, това е рецептата за шкембе, простичка и лесна. Няма, мамина, няма бабина, няма североизточна, югозападна....това е единствената. Всичко друго е измишльотина.
27.04.2023 11:13
24
1
Анонимен
Анонимен
Това е рецептата за вкусна шкембе чорба ! Браво
29.12.2022 15:32
7
1
Анонимен
Анонимен
Ако вместо шкембе сложа луканка ще стане ли, защото само това имам?
14.11.2022 22:36
4
6
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Рецептата е наистина оригинална.Шкембе чорба никога не се прави със застройка от яйца и брашно, всички шеф готвачи го казват това. Другите варианти са импровизации.
19.08.2022 12:37
18
1
1
Покажи всички подкоментари
Stoevmobile
Stoevmobile
Без олиото - само с масло. :)
03.03.2022 00:12
5
5
Яница Феодотова- Калъпова
Яница Феодотова- Калъпова
Резултата е много вкусно шкембе- чорба! Благодаря за рецептата!??
24.01.2022 22:37
6
Христо Славейков
Христо Славейков
Апропо вашата рецепта е абсолютно същата като моята, с изключение на това че слагате и мляко! Разбира се, всеки има право на свой вкус ....
09.01.2022 20:38
7
7
Христо Славейков
Христо Славейков
Една наистина добра рецепта за шкембе чорба!
09.01.2022 20:27
9
1
Райна Агова
Райна Агова
Никога не съм правила и не съм опитвала шкембе, но рецептата е добра.
22.11.2021 17:26
2
2
Анонимен
Анонимен
Най-добрата рецепта е това за шкембе чорба
02.06.2021 07:44
9
1
Бойчо Николов
Бойчо Николов
Най-важното според мен е направа на силен костен бульон, прецеден два път като основа на соса. За соса е хубаво да се използва качествено краве масло.
13.03.2021 08:53
20
4
Потребител#271391
Потребител#271391
Рецептата , е много хубава.
06.03.2021 13:51
6
1
Потребител#240253
Потребител#240253
Абе какво е това прясно мляко 1 литър? Вие шкембе чорба ли правите или попара? За да е по-плътен бульона шкембето се вари заедно с едно джоланче, (което после се вади, обезкостява се, запича се леко и отива за мезе на бирата).
Застройката на шкембе чорбата е топла застройка от кисело млако, брашно и яйце..... ЗАПОМНЕТЕ ГО....
03.02.2021 09:54
34
48
7
Покажи всички подкоментари