Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Бухти»Самоса с плънка от картофи и сирене

Самоса с плънка от картофи и сирене

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Самоса с плънка от картофи и сирене
Снимка: Даниела Русева
1 / 5
03/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
30
"И да не се бърка с бабините бухти - това са самоси с най-уникално вкусната плънка на света"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 300 г
  • масло - 3 пълни супени лъжици краве
  • кисело мляко - 3 пълни супени лъжици
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 2 щипки
  • за плънката
  • картофи - 2 бр.
  • сирене - 100 г
  • сол - 1 щипка
  • червен пипер - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • копър - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се сипват яйцата, като преди това са разбити с малко солчица, а след това и другите продукти. Разбърква се с пръсти. Става като трохи, но постепенно се поема брашното и се замесва гладко и меко тесто.

Покрива се с кърпа и се оставя да си почине около 30 минути. Картофите се сваряват с коратата. Обелват се, след като изстинат и се настъргват. Прибавя се бучката натрошено сирене и се обърква с подправки по желание.

Може да се добави още задушен лук, кимион, куркума. А плънката също може да бъде различна – с месо, ориз, грах, царевица. Аз обаче исках да са с по-лек вкус. Затова и не сложих много пикантни подправки.

Разточваме готовото тесто на тънка кора с дебелина 3-4 мм. По плота съвсем леко се поръсва брашно. Кората се нарязва с чаша на кръгчета или на квадрати със страни около 7-8 см.

Върху всяко парче се поставя от приготвената плънка по една чаена лъжичка. Прегъват се на триъгълник, като с вилица ръбчетата се притискат по периферията.

В малка касерола се сипва обилно олио, като количеството трябва да е около 3-4 см и се сгорещява.

Пирожките Самоса се пържат за кратко. Пускаме по 3-4 и се обръщат внимателно. Стават бързо. Изваждат се с решетъчна лъжица, щом се зачервят и се поставят върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: