Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс Ненаситната калугерка

Кекс Ненаситната калугерка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
12/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Вкусен, лесен, ненаситен - такъв е този пухкав домашен сладкиш, към който сме буквално пристрастени"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 броя
  • захар - 1 и 1/4 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 1 - 2 пакетчета
  • за заливката
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 125 г
  • какао - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата разбийте хубаво яйцата със захарта и добавете пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.

Разбийте всичко добре и сипете сместа в намазнена квадратна тава.

Сложете да се изпече в умерено загрята фурна до готовност. Изпечения сладкиш оставете да се охлади.

В съд на котлона смесете водата, захарта, маслото, а щом сместа се затопли, добавете какаото.

Щом сместа кипне, като я бъркате непрекъснато, снемете от котлона.

Разпределете заливката равномерно върху сладкиша и поръсете по желание с кокосови стърготини.

Оставете кекса да престои за 1 час и нарежете на квадрати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
559
410
311
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Колко градуса е умерена фурна и колко време е до готовност?
11.12.2022 22:32
Потребител#192406
Потребител#192406
Здравейте, пробвах сладкиша, вместо какао подсилих шоколадовия вкус, като сложих шоколад за глазура за разкош, всичко се изяде. Преди години съм го яла с карамел отгоре.
29.07.2017 16:39
7
Маги Стоянова
Маги Стоянова
Страхотен е,редовно го правя в къщи.
07.01.2017 00:44
5
4
Потребител#173836
Потребител#173836
Великолепен сладкиш!
14.07.2016 10:08
10
54
Дори
Дори
Любимият ми сладкиш, а и на всички вкъщи. И аз го режа преди да го залея.
28.06.2016 23:00
14
27
Tania Trifonova
Tania Trifonova
Този сладкиш е любимият ни.Аз го нарязвам още горещ ,оставям го да изтине,след това го заливам с горещия сироп.Така се напоява повече, а и парчетата са дабре оформени.
19.06.2016 08:51
11
16
Мимоза
Мимоза
Във фурната е.........чакаме резултата :)
23.03.2016 14:49
8
9
Потребител#167180
Потребител#167180
Обожавам този сладкиш!
23.03.2016 09:22
3
4
Zdravka
Zdravka
Към поливката се добавя ром - супер е !
20.02.2016 16:05
24
7
Петя
Петя
Този сладкиш го правя и го имам като "Жадната монахиня "
13.01.2016 14:29
25
2
1
Покажи всички подкоментари
Ellie
Ellie
Tozi sladkish go znam kato Nenasitnata Monahinya;

retzeptata si ya zapazih predi okolo 20 godini ot edin

vestnik y ot togava e vlyazla v kuhnyata na

semeystvoto mi za postoyanno. Tryabva da sum bila

12-13 godishna y beshe neustoimo za men da opitam

sladkish kopyto reklamira v imeto si da e neustoim.

Vednuj ostavih siropa po-dulgo na kotlona v rezultat

na koeto glazurata se karamelizira y se vtvurdi.

Vupreki tova ili imenno zaradi tazi migreshka

sladkishut beshe za poreden put opustoshen ot

semeystvoto mi za otritzatelno vreme.

Tova e y edna ot prichinite absolyutno vinagi da

nabojdam tzeliyat sladkish purvo s vilitza, a posle y

da go naryazvam predi da go zaleya; nyamam problemi s

naryazvaneto ako sum prekalila s vremoto za siropa, a

zaedno sus dopulnitelnoto nabotzkvane sladkishut

poema poveche sirop y e po-sochen.
30.09.2015 21:28
6
9
Майстора
Майстора
Аз първия път като го правих го дупчих с бормашина и монахинята стана дупчена. :-) хахахахахахаха
25.01.2014 16:00
23
7
eternity
eternity
Нямам думи какви глупости се пишат. Това не е пияната монахиня, която много от жените са прекръстили на някаква жадна и гладна калугерка е т.н. Това си е чисто и просто кокосов сладкиш.
Когато се охлади, блатът се нарязва на хапки, без да се дупчи. В сиропа(глазурата) се слага или ром, или ромова есенция. Веднага след заливането, обилно се наръсва с кокосови стърготини и се оставя да се стегне и да попие ароматите около 1 денонощие - най-добре в хладилник.
21.01.2014 19:42
13
23
3
Покажи всички подкоментари
виолета
виолета
Преди да се залее с сиропа трябва добре да се надупче с шиш.Добрее да се прибаж накрая в сиропа 2л,коняк или ром.
10.11.2013 01:26
8
2
Маги
Маги
Аз първия път го нарязах преди да залея и се получи много добре.
Втория път като го правих надупчих сладкиша с дървен шиш, залях го и като изстина, го нарязах. Също беше хубаво.
10.09.2013 12:33
11
2
Mima Delcheca
Mima Delcheca
Аз пък слагам в заливката капачка уиски или друг силен алкохол и става ПИЯНАТА МОНАХИНЯ!!!!
А пък заливката я слагам върху блат "Зебра"!!!!
Сванахте ли????
31.08.2013 02:04
14
4
пепито
пепито
Този сладкиш го знам като жадната монахиня,но азго сиропирам със захарен сироп и приготвям крем от масло с пудра захар и какао с които го намазвам.
24.08.2013 10:42
2
3
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Аз лично първо залях с глазурата, поизчаках да попие и тогава нарязах- както е написано в рецептата.
09.08.2013 11:14
2
reni
reni
Искам да попитам Вие режете ли сладкиша преди да се залее със заливката,понеже аз така практикувам с подобни сладкиши
09.08.2013 10:59
1
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Чудесен десерт. За заливка използвах прясно мляко- аз сложих 2 ч.ч., но може би с 1 1/2 ще е по-добре. Поръсих с кокос. Не успях да изчакам 1 час и вече хапвам :))))
08.08.2013 17:15
1
1