Банска Капама

от ДинкоНовак
19/04/2012
"Ще съберем ли 1000 лайка за една от най-вкусните български рецепти? Сигурни сме, че можем!"
Приготвяне35 мин.
Готвене210 мин.
Общо245 мин.
Сготви+2 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо130 891
  • Преглеждания за месеца960
  • Преглеждания за седмицата6305
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг3,8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • кисело зеле - 1 голяма зелка около 1 - 1.5 кг
  • свинско месо - 700 - 800 гр.
  • телешко месо - 400 гр.
  • кървавица - 500 гр.
  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • ориз - 600 гр.
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • вино - 150 гр.
  • 300 - 400 гр. чекане(киснало цвекло)

Начин на приготвяне

Нарязваме зелето и го обезсоляваме като го накиснем във вода, след което го изстискваме много добре от водата.

Запържваме ориза с черен пипер.

Вземаме един глинен съд около 7-10 литра и започваме да редим съставките в следния ред: зеле - телешко месо - ориз - пак зеле - свинско месо - ориз - зеле - кървавица - ориз - зеле - пиле и т.н докато не подредим всичките продукти.

В отделните слоеве се слага дафинов лист, общо към 3-4 листа са необходими, не повече.

Слагате кисналото цвекло само ако го харесвате като вкус, в противен случай не.

Печене
Под капака на гювеча слагаме фолио за печене, притиснато към главата на съда, за да не издиша под капака.

Поставяме глинения съд във фурната и оставяме капамата да заври за 30 мин на 250 C. Като се чуе бълбукане значи е завряла. Намаляме на по-слабо на 150 градуса и печем 3 часа.

По желание може да се сложи и червено цвекло, нарязано на дребно към продуктите.

Това е оригиналната рецепта на Банска Капама, която може да бъде опитана в Семеен Хотел Лазур в Банско, намиращ се на улица Стефан Караджа 13 в Банско.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 12
4 12
3 4
2 3
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

един българин
капамата е толкова Банска ,колкото и автора и е банскалия - нито едното ,нито другото .Първо липсва суджука и сланината като основни съставки на капамата .второ - реденето на капамата -два тънки резена сланина се слагат на дъното на гърнето/за да не загори / ,след това се покрива дъното с един-два цели листа кисело зеле и тогава почват да се редят съставките . трето -никакви пилешки бутчета - взима се цяло пиле ,пълни се с кавардисания ориз и се зашива .четвърто -не се слагат разни чеканета , цвекла и тем подобни кореноплоди .пето - слага се половин чаена чаша олио -това количество кисело зеле му трябва да поеме мазнина -иначе става като " изпрано ".шесто -накрая на реденето капамата пак се "запечатва с цели зелеви листа и отново се слагат две тънки резенчета сланина.седмо -камапата къкри на слаб огън над 4 часа - може и повече така ,че никакъв сок/чорба / да няма в нея и да остане само на мазнина и осмо - подправките за нея са само -червен пипер , черен пипер , чубрица и семена от копър -това е истинската капама -живея на 50 километра от Банско и нека банскалии не си присвояват името на това автентично зимно ястие по македонския край -да ви е вкусно
8
0
Богомил
Богомил
20.11.2016 10:13
Добре нека да е както казваш, но кажи нещо повече за семената от копър! Какви точно са тези семена? И щом си толкова наясно кажи каква точно подправка съдържа банският суджук!
0
0
Богомил
Богомил
09.10.2016 07:01
И едно от най - важните съставки - бела дробка от църно гуде. Както и див кимион!
4
0
Ivo
Ivo
29.09.2016 00:18
15 кг в какъв съд го събирате и печете и в каква фурна.????? Динко, верно си новак.
Снимките нямат връзка с рецептата.
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Най-популярните рецепти от категорията