Банска Капама

19/04/2012
от ДинкоНовак
"Ще съберем ли 1000 лайка за една от най-вкусните български рецепти? Сигурни сме, че можем!"
Приготвяне35 мин.
Готвене270 мин.
Общо305 мин.
Порции12-15
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо209 084
  • Преглеждания за месеца182
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Нарязваме зелето и го обезсоляваме като го накиснем във вода, след което го изстискваме много добре от водата.

Запържваме ориза с черен пипер.

Вземаме един глинен съд около 7-10 литра и започваме да редим съставките в следния ред: сланина - зеле - кървавица, суджук - зеле - свинско - пак зеле - телешко - зеле - цвекло - зеле - ориз - дафинов лист (3-4 листа) - зеле - пилешко - зеле - сланина.

Оризът трябва да е задължително в горните слоеве, за да не загори отдолу.

Сложете киснало цвекло само ако го харесвате като вкус, в противен случай не.

Печене
Под капака на гювеча слагаме фолио за печене, притиснато към главата на съда, за да не издиша под капака.

Поставяме глинения съд във фурната и оставяме капамата да заври за 30 - 40 мин на 250 C. Като се чуе бълбукане значи е завряла. Намаляме на по-слабо на 160 градуса и печем 4 часа.

По желание може да се сложи и червено цвекло, нарязано на дребно към продуктите.

Това е оригиналната рецепта на Банска Капама, която може да бъде опитана в Семеен Хотел Лазур в Банско.подобни рецепти тук

5 19
4 13
3 5
2 2
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

един българин
всеки си пише каквото си иска - всеки измисля или си преписва имена на ястия , всеки си измисля рецепти различни от оригиналната ......нито показаното ястие е капама- поне не в този му вид и нито пък ястието капама е била някога банска - ай стига търговия
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв