понеделник, 8 февруари

Банска Капама

От ДинкоНовак 19/04/2012
Приготвяне
Готвене
Общо
Изпрати Банска Капама
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо52 457
  • Преглеждания за месеца217
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3.7 от 5

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 голяма зелка около 1 - 1.5 кг
  • свинско месо - 700 - 800 гр.
  • телешко месо - 400 гр.
  • кървавица - 500 гр.
  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • ориз - 600 гр.
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • вино - 150 гр.
  • 300 - 400 гр. чекане(киснало цвекло)
Сготви+2 точки
Бъди първият, който ще ползва новата опция тук.

Приготвяне на Банска Капама

Нарязваме зелето и го обезсоляваме като го накиснем във вода, след което го изстискваме много добре от водата.

Запържваме ориза с черен пипер.

Вземаме един глинен съд около 7-10 литра и започваме да редим съставките в следния ред: зеле - телешко месо - ориз - пак зеле - свинско месо - ориз - зеле - кървавица - ориз - зеле - пиле и т.н докато не подредим всичките продукти.

В отделните слоеве се слага дафинов лист, общо към 3-4 листа са необходими, не повече.

Слагате кисналото цвекло само ако го харесвате като вкус, в противен случай не.

Печене
Под капака на гювеча слагаме фолио за печене, притиснато към главата на съда, за да не издиша под капака.

Поставяме глинения съд във фурната и оставяме капамата да заври за 30 мин на 250 C. Като се чуе бълбукане значи е завряла. Намаляме на по-слабо на 150 градуса и печем 3 часа.

По желание може да се сложи и червено цвекло, нарязано на дребно към продуктите.

Това е оригиналната рецепта на Банска Капама, предоставена от леля Мария от къща Лазур в Банско, гощавала хиляди гости с вкусните си бански гозби.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Обща оценка за рецептата:Дай и ти своята оценка!
3.7 от 28 Гласа

Отзиви (3)

Най-новитеНай-добритеНай-лошите
0
0
Отговор
gabbri5212
Татяна Димитрова

2016-01-25, Оценка 5.0 от 5 за Банска Капама

Тази рецепта е фаворитът ни през зимата
1
0
Отговор
Снежанка

2013-11-28, Оценка 5.0 от 5 за Банска Капама

По принцип капака се залепва за гювеча с фитил от тесто. Самото капаче си има "отдушник" - малка дупчица за поддържане на нормално налягане в съда.
8
2
Отговор
Димитър Деянив

2013-11-28, Оценка 5.0 от 5 за Банска Капама

Добре де, не се ли слага малко вода? Или само виното е достатъчно? Това не е много ясно! А като се сложи капака да се запечата, няма ли да гръмне от газовете? Може би с малка дупчица да се мушне игличка??? Това ако не е ясно, ще е язък за продуктите и играчката!? Питам съвсем добронамерено:-)
4
0
ИмеНе слагам фолио, нито запечатвам, само капака на глининия гювеч е достатъчно,аз увеличавам часовете за печене. Вода не е необходимо. След като е готова капамата в гювеча има вода даже в повече.

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Домашна и бърза рецепта за Банска Капама. Доволен ли си от това, което намери? Виж останалите специалитети за Банска Капама. Избрани рецепти от нашенската и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Банска Капама в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.