петък, 24 октомври

Банска Капама

Публикувана от:
Видяно: 25 016 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Свинско
Рецепта за Банска Капама
Приготвяне
Готвене
Общо

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 голяма зелка около 1 - 1.5 кг
  • свинско месо - 700 - 800 гр.
  • телешко месо - 400 гр.
  • кървавица - 500 гр.
  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • ориз - 600 гр.
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • вино - 150 гр.
  • 300 - 400 гр. чекане(киснало цвекло)

Приготвяне на Банска Капама

Нарязваме зелето и го обезсоляваме като го накиснем във вода, след което го изстискваме много добре от водата.

Запържваме ориза с черен пипер.

Вземаме един глинен съд около 7-10 литра и започваме да редим съставките в следния ред: зеле - телешко месо - ориз - пак зеле - свинско месо - ориз - зеле - кървавица - ориз - зеле - пиле и т.н докато не подредим всичките продукти.

В отделните слоеве се слага дафинов лист, общо към 3-4 листа са необходими, не повече.

Слагате кисналото цвекло само ако го харесвате като вкус, в противен случай не.

Печене
Под капака на гювеча слагаме фолио за печене, притиснато към главата на съда, за да не издиша под капака.

Поставяме глинения съд във фурната и оставяме капамата да заври за 30 мин на 250 C. Като се чуе бълбукане значи е завряла. Намаляме на по-слабо на 150 градуса и печем 3 часа.

По желание може да се сложи и червено цвекло, нарязано на дребно към продуктите.

Това е оригиналната рецепта на Банска Капама, предоставена от леля Мария от къща Лазур в Банско, гощавала хиляди гости с вкусните си бански гозби.

3.7 от 23 Гласа

Отзиви (2)

  • 1
    0
    Отговор
    Снежанка

    2013-11-28, Оценка 5 от 5 за Банска Капама

    По принцип капака се залепва за гювеча с фитил от тесто. Самото капаче си има "отдушник" - малка дупчица за поддържане на нормално налягане в съда.
  • 5
    0
    Отговор
    Димитър Деянив

    2013-11-28, Оценка 5 от 5 за Банска Капама

    Добре де, не се ли слага малко вода? Или само виното е достатъчно? Това не е много ясно! А като се сложи капака да се запечата, няма ли да гръмне от газовете? Може би с малка дупчица да се мушне игличка??? Това ако не е ясно, ще е язък за продуктите и играчката!? Питам съвсем добронамерено:-)
    0
    0
    ИмеНе слагам фолио, нито запечатвам, само капака на глининия гювеч е достатъчно,аз увеличавам часовете за печене. Вода не е необходимо. След като е готова капамата в гювеча има вода даже в повече.

Домашна и бърза рецепта за Банска Капама. Доволен ли си от това, което намери? Виж останалите специалитети за Банска Капама. Избрани рецепти от нашенската и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Банска Капама в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.