Банска Капама

19/04/2012
Динко
отДинкоНовак
"Ще съберем ли 1000 лайка за една от най-вкусните български рецепти? Сигурни сме, че можем!"
Приготвяне35 мин.
Готвене270 мин.
Общо305 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
24 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо285 676
  • Преглеждания за месеца1608
  • Преглеждания за седмицата73
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена24

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Нарязваме зелето и го обезсоляваме като го накиснем във вода, след което го изстискваме много добре от водата.

Запържваме ориза с черен пипер. Нарязваме сланината на тънки филийки.

Вземаме един глинен съд около 7-10 литра и започваме да редим съставките в следния ред: сланина - зеле - кървавица, суджук - зеле - свинско - пак зеле - телешко - зеле - цвекло - зеле - ориз - дафинов лист (3-4 листа) - зеле - пилешко - зеле - сланина.

Оризът трябва да е задължително в горните слоеве, за да не загори отдолу.

Сложете киснало цвекло (чекане) само ако го харесвате като вкус, в противен случай не.

Печене
Под капака на гювеча слагаме фолио за печене, притиснато към главата на съда, за да не издиша под капака.

Поставяме глинения съд във фурната и оставяме капамата да заври за 30 - 40 мин на 250 C. Като се чуе бълбукане значи е завряла. Намаляме на по-слабо на 160 градуса и печем 4 часа.

По желание може да се сложи и червено цвекло, нарязано на дребно към продуктите.

Това е автентична рецепта на Банска Капама, която може да бъде опитана в Семеен Хотел Лазур в Банско.подобни рецепти тук

5 27
4 10
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар