Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб в Хлебопекарна»Мек и дълготраен хляб в хлебопекарна

Мек и дълготраен хляб в хлебопекарна

РосицаРосица
Помощник Готвач
1195401634332
Мек и дълготраен хляб в хлебопекарна
Снимка: Росица
1 / 2
11/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
200 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
240 мин.
Порции
10
"Топъл хляб за цялото семейство, който запазва качествата си дълго време"

Необходими Продукти

  • айрян - 250 мл по - гъстичък
  • яйца - 1 бр.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л
  • олио - 3 - 4 с.л
  • брашно - 600 г
  • мая - 1/4 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В повечето хлебопекарни се следва правилото, че първо се слагат течностите, а след това брашното и маята.

Маята не се разтваря предварително, а се раздробява най-отгоре върху брашното.

В повечето брашна вече присъства аскорбинова киселина (витамин C) и това е отразено на етикета, но въпреки това аз предпочитам да добавям 1 супена лъжица ябълков оцет.

По този начин се разкъсва белтъчната молекула на глутена и прави хляба по-пухкав и лек.

Избира се програмата за хляб, тегло (1 килограм) и с каква коричка да е хлябът. В къщи го предпочитаме с на-леко препечената коричка, защото на втория ден коричката става малко по-жилава.

По време на бъркане и месене не се притеснявайте да отваряте капака и да наблюдавате процеса, може да се наложи да се добави малко брашно.

След като се изпече хлябът, машината се изключва, ако не се изключи, запазва топлината и поддържа известно време хляба топъл.

За да извадите хляба по-лесно, изчакайте малко да изстине и после със съвсем леки тръскания той ще излезе без проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: