Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Стерилизирани патладжани с доматен сос в буркани

Стерилизирани патладжани с доматен сос в буркани

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Стерилизирани патладжани с доматен сос в буркани1 / 2
07/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 кг
  • домати - 2. 5 кг
  • чесън - 2 глави
  • сол - 2 ч.л
  • захар - 1 с.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дозата е за 4 бр. буркани с вместимост от 500 мл.

Патладжаните се измиват и се нарязват на шайби с дебелина 1.5 см. Посоляват се добре и се оставят 20 минути, за да се отдели горчивия им сок.

През това време се измиват доматите и се настъргват на едро ренде. Ако правите по-голямо количество зимнина, може и да ги обелите и смелите с месомелачка.

Доматеният сос се прехвърля в дълбока тенджера, добавя се равна супена лъжица захар и 2 чаени лъжички сол с връх.

Тенджерата се слага на умерен котлон и се бърка периодично, докато остане 1/3 от него. Подправя е със ситно нарязан чесън и се дърпа от котлона.

Отцедилият се от горчивия сок патладжан се изстисква леко и се подсушава с кърпа или с домакинска хартия.

Загрява се олиото в тиган и по етапно се изпържват в него патладжаните до златисто.

В чисти и сухи бурканчета се подреждат по няколко шайби патладжан на дъното, редува се с доматен сос, докато се напълнят бурканите, като накрая се завършва със сос. Затварят се бурканите с изварени винтови капачки и се стерилизират, като се засичат 15 минути от момента на завиране на водата.

След това се дърпа съдът от огъня и се оставят бурканите във водата още 10 минути. Изваждат се внимателно и се обръщат с капачката на долу, докато се охладят.

Поднася се като апетитка или мезе, поръсено обилно със ситно нарязан пресен магданоз и чесън.

Стерилизираните патладжани с доматен сос в буркани са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: