Съгласна съм със Zaiko72 по отношение на месото и подправките. Олио и вода не слагам, но добавям една струйка ракия и една чаша нарязан на ситни кубчета средно сух кашкавал (в каймата слагам по-малко сол). Противно на очакванията, кюфтетата не се лепят по скарата, а кашкавала им придава сочност и допълнителен вкус. Опитайте.
14.01.2018 17:50
5
3
Потребител#191570
Здрасти,
за пръв път пиша коментар, без значение за какво хранително изкуство става въпрос. Но относно каймата за КЮФТЕТА, не се сдържах!
1/ Ако не искате по месеста и суха кайма, не добавяйте телешко месо.
2/ Кайма 2/3 свинска флейка, 1/3 мазна плешка.
3/ Сол, ч. пипер + пушен червен пипер (лютивия е по вкус).
4/ 1 г. лук (стар усърдно ситно нарязан) на кг. кайма - перата на пресния лук винаги са бонус и придават невероятна консистенция и аромат на скарата.
5/ Кимион МНОГО и на вкус съответно ))
6/ Каймата се замесва с гореизброените продукти, 1 ден в хладилник!!! На втория ден се добавя (на кг. кайма - 1 яйце + к. чаша олио и газирана вода). Каймата се меси в продължение на 15 мин.
7/ Сместа престоява в хладилник и в деня на готвене се изважда на открито 20-25 гр. в плик ( за да не я кацат мухи) 3-4 ч. за до втаса допълнително.
8/ Печете на скара по ваш вкус, сочни или със силна шарка от скарата))))))))
Винаги първото кюфте го тествайте, разчупете и опитайте... съответно ще знаете колко да печете.
Да Ви е вкусно, и Наздраве!
14.05.2017 21:18
16
3
1
Татяна Ангелова
току -що ги направих и станаха мнооого добре.Благодаря за рецептата
30.07.2017 12:02
3
1
Ivo
Аз добавям 1/2 лъжичка сода за хляб.
03.07.2016 19:43
12
5
1
Потребител#191570
Абсолютно содата е бонус, особено когато времето за втасване е малко. Но с газираната вода добивате мехурчета които се запълват от мазнината на каймата, а втасването е процес който по-горе описах. за скара пробвайте с газирана вода-бира )))))))))))))))))))))))
30.06.2017 22:12
8
Monika Ivanova
аз правя дупчица след като оформя топчето и вътре слагам топеното сирене
06.05.2016 08:22
4
5
2
Анонимен
Прилича на болярско кюфте.В дупчицата се слага настърган кашкавал.Това е болярското кюфте.
02.09.2023 00:08
Потребител#191570
Супер, разнообразието в кухнята е безгранично! Повече импровизация спрямо вкуса, повече удоволствие ;-Р
30.06.2017 22:14
3
1
Мария Георгиева
Много апетитно изглеждат! А и сигурно са много вкусни с това топено сирене.
за пръв път пиша коментар, без значение за какво хранително изкуство става въпрос. Но относно каймата за КЮФТЕТА, не се сдържах!
1/ Ако не искате по месеста и суха кайма, не добавяйте телешко месо.
2/ Кайма 2/3 свинска флейка, 1/3 мазна плешка.
3/ Сол, ч. пипер + пушен червен пипер (лютивия е по вкус).
4/ 1 г. лук (стар усърдно ситно нарязан) на кг. кайма - перата на пресния лук винаги са бонус и придават невероятна консистенция и аромат на скарата.
5/ Кимион МНОГО и на вкус съответно ))
6/ Каймата се замесва с гореизброените продукти, 1 ден в хладилник!!! На втория ден се добавя (на кг. кайма - 1 яйце + к. чаша олио и газирана вода). Каймата се меси в продължение на 15 мин.
7/ Сместа престоява в хладилник и в деня на готвене се изважда на открито 20-25 гр. в плик ( за да не я кацат мухи) 3-4 ч. за до втаса допълнително.
8/ Печете на скара по ваш вкус, сочни или със силна шарка от скарата))))))))
Винаги първото кюфте го тествайте, разчупете и опитайте... съответно ще знаете колко да печете.
Да Ви е вкусно, и Наздраве!