реденето малко не ми харесва.отдолу се слага няколко големи парчета сланина които да покрият дъното за да не загори.след това се редят ред зеле,върху него чекане,ориз две шепи след това е ред на месото--свинско,телешко,пилешко,кръвавица,суджук на един ред мешано.посолява се слагат се две листа дафинов лист,три-четири зрънца черен пипер посолява се ,малко кимион се слага и една скилидка чесън.това се повтаря --ред зеле с чекане,ориз,ред месо--от всички видове дафинов лист,черен пипер,сол,скилидка чесън/ докато се напълни гърнето,като последния ред е само със зеле.зелето се покрива със парчета сланина.и най отгоре се покрива с два големи цели листа зеле,след което се полива с една чаша бяло вино.покрива се а фолио слага се капака и се слага във фурната на леко нагрята фурна.след което се увеличава на 180-200 градуса докато започне да ври/като започне да шуми в гърнето значи е закипела/,след което се поставя на 120-130 градуса за около четири часа.след като стане готова се оставя полочин час малко да поистине след което се изсипва в голяма тава и се разбърква.и тогава може вече да ядете.наздраве с разложката капама
31.12.2013 18:12
9
2
Христина
Аз слагам пушена сланина,1 картоф, гъби и всичко останало в рецептата.Става фантастично!
22.12.2013 20:28
2
8
Македонката
Това ястие е уникално за Коледните празници и за по-голяма компания. Аз го приготвям със същите продукти, но ориза го запържвам и след това го обърквам с нарязаното кисело зеле. Освен това е трудно да се намери кисело цвекло/ правят го само в този район на България, наричат го "чекане"/, но може и без него. Просто увеличете киселото зеле. За подправка слагам и дафинов лист. Капамата става по-вкусна, ако сложите джолан. За предпочитане е преден, защото е по малък и няма да заеме много място в съда за готвене. Накрая, след като всичко е готово, намокрете хартия за печене и завийте с нея капамата. Тогава захлупете капака и сложете глинения съд в студена фурна, за да не се спука. Включете на 250 градуса и оставете 30 мин да ври. След това превключете на 150 градуса за 4-5 часа. Да ви е сладко!
08.12.2013 23:33
5
3
Тин
ПРЕВЪЗХОДНА Е !!!
25.12.2012 14:29
8
Русинова
направо е супер!!! Няма нищо по-вкусно от тази капама!!!
Тази рецепта коментираха
Подобни рецепти
Последно Коментирани