Тази рецепта коментираха

Анонимен
Снежана
Снежана
Много хубава рецепта, но....за домашна юфка. Траханата е съвсем друго нещо. Тестото за нея се прави с лук, червени чушки, домати, тиква и различни плодове. Млеко изобщо не се свлага. След като се сварят зеленчуците и плодовете се замесва тесто с мая, меси се няколко пъти докато престане да набухва. След това се къса на тънки парченца, пак съхне, на края се претрива през гевгир и отново съхне. Съхранява се в платнена торбичка. От траханата се сварява каша /рядка/ с мазнина и сол и се заливат хапки сух хляб. Може да се вари в пилешки бульон и да се гарнира с натрощено сирене, а може и с пръжки от Грухчо. Моята баба беше от Узункюпру, където са живеели само тракийци. От нея знам за тази трахана.
28.01.2014 15:32
3
2
кинг
кинг
Рецептата е супер, само че аз добавям и кило свинко от рибицата и става перфектно ;)
11.03.2013 18:33
1
4
kristina
kristina
Свекърва ми я прави от години. Тя е от Кресненско-санданския регион. Там не се добавят сушени плодове. След като я изсуши, леко я препича във фурната /като домашната юфка/, за да не я порази бързо гъгрицата.
Готвим я като домашен кускус - с мляко и захар. Децата я обожават.
11.03.2013 13:53
3
Иве
Иве
Излишно е да спорим,ако сте правили вариации на рецептата във времето това е отделен въпрос
03.01.2013 23:09
Гергана
Гергана
Иве,Аз слагам в нея настъргана сушена дюля и червени чушки на съвсем малки парчета, освен продуктите, посочени по-горе. Рецептата се предава от годни в нашия род. От Бургас съм, може в различните краища на страната да е различна, но до колкото знам, навсякъде слагат сушени зеленчуци и плодове.
03.01.2013 22:28
Иве
Иве
Гергана ако имаш предвид да се гарнира с зеленчуци и плодове съм съгласна.Но по принцип траханата се прави по този начин.
03.01.2013 18:22
Иве
Иве
Тин след като е изсъхнала може да я свариш като макарони и да я гарнираш със сирене
03.01.2013 18:18
1
Гергана
Гергана
Не съм съгласна с рецептата.. Траханата се прави със сушени плодове и зеленчуци, а не само с брашно и яйца! Това не е рецепта за трахана..
03.01.2013 16:39
Tин
Tин
А след това как се приготвя?Не се яде сурова нали?
03.01.2013 14:37