Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Андреева пита

Андреева пита

Андреева пита
Снимка: Росица Петрова
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"По случай празника и за здравето на всички, най-вече на имениците - Андреева пита"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г
  • вода - 400 мл (хладка)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 30 - 40 мл (за намазване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко водата и разтворете в 100 мл от нея маята, захарта и 3-4 с.л. брашно. Покрийте съда и оставете да се активира маята.

Пресейте брашното и направете кладенче, по ръба на което поръсете солта.

Разбийте 2 яйца и 1 белтък (жълтъка заделете за намазване на питката).

Прибавете към брашното разбитите яйца, олиото, останалата вода (300 мл) и маята.

Замесете меко тесто, което не лепи по пръстите. Намажете го с олио и го оставете да втаса докато удвои обема си.

Късайте от тестото парчета с големина на кайсия. Разточете всяко на лента с дължина около 15 см, намажете я с олио и навийте на руло.

Поставяйте всяко в намаслена тава, изправени на разстояние едно от друго.

Оставете отново да втаса за 20 минути.

Към заделения жълтък прибавете малко вода, разбъркайте и намажете питката.

Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за 30-40 минути до получаване на приятен загар.

Проверете за готовност с дървено шишче или клечка за зъби.

Андреевата пита е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: