Начин на приготвяне
Затоплете леко водата и разтворете в 100 мл от нея маята, захарта и 3-4 с.л. брашно. Покрийте съда и оставете да се активира маята.
Пресейте брашното и направете кладенче, по ръба на което поръсете солта.
Разбийте 2 яйца и 1 белтък (жълтъка заделете за намазване на питката).
Прибавете към брашното разбитите яйца, олиото, останалата вода (300 мл) и маята.
Замесете меко тесто, което не лепи по пръстите. Намажете го с олио и го оставете да втаса докато удвои обема си.
Късайте от тестото парчета с големина на кайсия. Разточете всяко на лента с дължина около 15 см, намажете я с олио и навийте на руло.
Поставяйте всяко в намаслена тава, изправени на разстояние едно от друго.
Оставете отново да втаса за 20 минути.
Към заделения жълтък прибавете малко вода, разбъркайте и намажете питката.
Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за 30-40 минути до получаване на приятен загар.
Проверете за готовност с дървено шишче или клечка за зъби.
Андреевата пита е много вкусна.