Начин на приготвяне
Пресейте брашното, направете кладенче и в него сложете мед, оцет, олио и сол. Сухата мая разпръснете върху брашното. Започнете да месите тесто, като постепенно добавяте и топла вода.
Месете енергично до получаване на гладко хомогенно тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за час.
Направете бялото тесто, като смесите брашното с нишестето, сипете малко вода и разбъркайте с ръце до получаване на еднородна маса.
Намажете тава с олио или покрийте с хартия за печене.
Разделете тестото на 10 равни части, омесете ги във кръгла форма и подредете в тавата. Оставете да втаса отново за 30 мин.
Намажете с жълтък, ако искате питката постна, я намажете с олио.
От бялото тесто направете различни мотиви, с които да украсите питката. Направете символичен кръст и го поставете в средата на питката. Тях не ги мажете с нищо.
Поставете тавата в загрята фурна на 170 градуса за около 45-50 мин. според фурната.
Коментари