Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Разкошен кейк с ароматни подправки

Разкошен кейк с ароматни подправки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Разкошен кейк с ароматни подправки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
43 мин.
Общо
55 мин.
Порции
15
"Какви подправки се крият в неустоимо вкусния кейк - вижте сами"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г пшенично
  • брашно - 50 г царевично, фино (нишесте)
  • захар - 200 г
  • яйца - 4 бр. XL
  • сметана - 250 мл. сладкарска, неподсладена
  • джинджифил - 1/2 ч.л. на прах
  • канела - 1/4 ч.л. на прах
  • индийско орехче - 1 щипка
  • ванилия - 1 прахче
  • бакпулвер - 1 и 1/2 с.л.
  • сол - 1/4 ч.л. (или 1 щипка)
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте двата вида брашно. Смесете ги с бакпулвера, солта и подправките.

Разбийте сметаната на пухкаво кремче, като за перфектни резултати тя трябва да е студена, току що извадена от хладилника.

Поставете яйцата със захарта и разбийте на водна баня и при слаба температура докато захарта се разтопи. Яйцата трябва да придобият температура 37 градуса, не повече, затова ако разполагате с кухненско термометърче си я измерете и контролирайте. Този процес трае 4 минутки.

Премахнете яйцата от водната баня и доразбийте за още 3 минути на висока скорост, като постепенно вкарвате на части сухите съставки (по желание пресявайки втори път).

Накрая добавете разбитата сметана и разбъркайте с шпатула до хомогенност.

Сипете сместта в намаслена и набрашнена форма за кекс (обем 1.5 л.) и поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-43 минути или до суха клечка.

Готовият пухкав и ароматен кейк оставете във формата за 10 минути, след това извадете внимателно и доохладете върху решетка и преди поднасяне поръсете с пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: