Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Йенаглас форма - добре намаслена със зехтин и леко посипана с галета.
Картофите се почистват и се нарязват през ренде Мандолина. Поставят се в купа, оставят се настрана.
Сирената се нарязват на кубчета. Шунката се нарязва на кубчета.
Формата се намаслява добре със зехтин и се посипва с няколко щипки галета. Първо започва реденето на филийките картофи, като се застъпват една върху друга. Посоляват се със сол, черен пипер, няколко щипки италиански подправки и накъсани листа босилек.
Поръсват се с 3 с . л. домати и се посипват с нарязана на кубчета шунка и сирена Проволоне и Моцарела. Следва нов пласт картофи, домати, шунка, сирената и така докато се изчерпат продуктите.
Завършва се със сирена и се настъргва обилно сирене, ползвала съм в случая Грана Падано. Отгоре много леко се посипва струйка зехтин.
Пече сe на 180 градуса за около 40-45 минути или докато хване хубава запечена коричка от сирената.
Изважда се, охлажда се за 10-15 мин. и се сервира със зелена салата.
Източник: Le Recette di Gessica
Рецептата е за картофен пай, богат на сирена , който винаги е харесван от семейството ми. Лесен и бърза за приготвяне, картофите се ползват сурови, това ми печели време. Вкусът на рецептата Torino di Patate силно наподобява лазаня, но със шунка.