Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Сладкиш с бисквити и кайсии

Сладкиш с бисквити и кайсии

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладкиш с бисквити и кайсии8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
23 мин.
Общо
43 мин.
Порции
7
"Сладкиш, който може да засенчи много претенциозни торти"

Необходими Продукти

  • бисквити - 150 г чаени
  • бисквити - 50 г Орео
  • масло - 75 г разтопено
  • орехи - 70 г
  • кайсии - около 200 г
  • брашно - 50 г
  • нишесте - 20 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 100 г.
  • ромова есенция - 3 капки
  • желатин - 3 листа (около 6 - 7 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете двата вида бисквити в блендер и включете на средна скорост за кратко. Трябва да станат на трохи, но не на прекалено фин прах. Смесете ги със маслото и разпръснете в тавичка покрита с хартия за печене.

Запечете за кратко бисквитените трохи на 200 градуса във предварително загрята фурна. Целта е да станат хрупкави. Оставете ги да се охлаждат. Докато фурната е още гореща запечете в нея и орехите и ги накълцайте.

Почистете кайсиите от костилките и разполовени ги сложете на котлона с малко захар ако не са много сладки и 3-4 с.л. вода. Бъркайте докато омекнат и ги пасирайте на фино пюре. Претеглете пюрето, за кремчето ще са ни нужни 150 г, което би трябвало да е количеството му. Охладете пюрето.

Загрейте млякото със захарта на умерен огън и когато се опитва да кипне намалете огъня.

Разбийте яйцето и го смесете със кайсиевото пюре, брашното и нишестето. Сместта трябва да е идеално гладка и да няма бучки. Налейте я на тънка струйка към горещото мляко на котлона и бъркайте интензивно до сгъстяване на кремчето- около 5-6 минутки. Дръпнете от котлона и в топлия крем разтворете желатина, предварително хидратиран в студена вода. Разбъркайте хубаво.

На дъното на тавичка с диаметър 22-23 см. Разстелете половината от хрупкавите бисквитени трохи заглаждайки и притискайки леко.

Излейте кремчето и изчакайте да стегне- 2-3 часа. Аз прибирам в хладилник след като изстине.

За да завършите сладкиша покрийте го с останалите бисквитени трохи и орехите.

Украсете по ваш вкус.

Да ви е сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
515
40
30
20
10
Дай твоята оценка: