Начин на приготвяне
Младото телешко се почиства, ако има малки жилки по него. Подсушава се. Поставя се в тенджера с подсолена вода около 2 ч. ч. и се слага на котлон да ври за около 30 мин. Отпенва се с решетъчна лъжица.
Сваля се от котлона и се прехвърля в дълбока тенджера със зехтин да се задуши за около 7-8 минути при периодично разбъркване. Бульонът се запазва за по-късно.
Добавят се двата вида наситнен лук, задушават се, прибавят се скилидката необелена чесън, морковите на кубчета, целината на кубчета и селърито наситнено.
Посолява се със сол и щипки от микс на черен пипер. Разбърква се периодично, докато остане само на мазнина от зехтина, след това се отстранява чесънът.
Картофите се почистват и нарязват на големи кубчета или на половини. Прибавят се, залива се с бульона, оставя се за около 4-5 минути, да ври и се наливат доматите.
Тенджерата се захлупва и се оставя на умерен котлон да къкри за около 40 мин. Преди поднасяне яхнията се поръсва с наситнен магданоз.
Яхнията от млечно телешко и картофи е много вкусна!