Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Асирийска баклава

Асирийска баклава

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Джедай
52011
Асирийска баклава
Снимка: Ivalina Ivanova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"И в приказките няма да намерите толкова приказно вкусна баклава"

Необходими Продукти

  • орехи - 400 г натрошени
  • масло - 200 г, разтопено
  • захар - 100 г, бяла или кафява
  • портокалова вода - 1 с.л. флорална
  • кардамон - 1 ч.л. млян
  • кори за баница - 1 опаковка
  • За сиропа
  • захар - 300 г
  • вода - 150 г
  • портокалова вода - 1 с.л. флорална
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добавете захарта, кардамона и флоралната вода към натрошените орехи и смесете добре.

Загрейте фурната до 180 градуса, с четка намажете тава за печене на тестени изделия с разтопеното масло.

Корите за баница се разгъват на плоска повърхност, напречно се разсичат на две равни части и се покриват с влажна кърпа. След това се взима една кора и върху горната ѝ страна се поставя лъжица от пълнежа под формата на линия.

Кората внимателно се навива на рулце, като краищата ѝ се притискат, за да се запечатат. При нужда за навиването може да се използва тънък шиш. След като всички рулца са готови и подредени в тавата, ги намажете ги с разпотено масло с помощта на четката.

Изпичат се за около 30 минути във вече загрятата фурна. След като се изпекат, докато още са горещи, ги полейте със студения сироп. Нарежете на по-удобни парчета или хапки и поръсете с натрошен шамфъстък.

Сироп:

Изсипете захарта в тиган. Добавете водата и включете котлона на умерена температура. Бъркайте, докато захарта не се разтвори, тогава добавете лимоновия сок и разбъркайте още малко. Изключете котлона и добавете портокаловата флорална вода. Махнете сместа от огъня и оставете да се охлади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: