Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Пухкав Трислоен Тутманик

Пухкав Трислоен Тутманик

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пухкав Трислоен Тутманик
Снимка: Мария Симова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Истинска душичка е този Пухкав трислоен тутманик - опитайте и няма да може да спрете да ядете"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр. (без 1 жълтък)
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 0.5 с.л.
  • кисело мляко - 250 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 600 г
  • плънка
  • сирене - 250 г
  • масло - 70 г разтопено
  • шарена сол - за поръсване на вкус
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото замесете меко тесто, като пресеете брашното и затоплите леко прясното мляко.

Разделете го на три равни части, разточете първата част на правоъгълна кора, намажете с част от разтопеното масло, поръсете с част от сиренето и шарена сол.

Разточете втората част от тестото на кора и я поставете върху първата, отново намажете с масло и поръсете със сирене и шарената сол. Разточете третата част на кора, поставете я върху втората.

Разточете трите кори заедно на по-голяма и правоъгълна кора с дебелина 1 см, намажете отгоре с масло, поръсете със сирене и шарена сол.

Навийте корите на руло откъм широката част, навийте на охлюв, като преди това сте усукали леко рулото.

Поставете го в предварително намазана с масло тава и намажете тутманика (охлюв) с останалото масло.

Оставете така за около 1 час да удвои обема си.

Намажете тутманика с разбития жълтък, кисело мляко и олио, поръсете с малко шарена сол и поставете тавата в студена фурна.

Включете фурната на 170 градуса и печете до готовност за около 40 минути, като внимавате да не прегори отгоре (поставете фолио).

Пухкавият Трислоен Тутманик е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: