Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Тава за печене покрита с хартия за печене - 30/40 см.
Маслото се разтопява. Оставя се настрана.
Рикотата заедно със сиренето, яйцето, прясното мляко и брашното Семола се разбъркват с вилица до гладка смес. Оставя се настрана.
От корите се изброяват 6 бр. и се изваждат от всичките. Другите се прибират за друга рецепта.
Върху хартията в тавата се поставя първата кора, намаслява се с масло, покапва се със супена лъжица и се посипва с 1 с.л. захар. Покрива се с втора кора, която също се намаслява и посипва със захар, следва третата кора - масло, захар, четвърта кора - масло, захар до петата кора, която също се намаслява с разтопеното масло и се посипва със захар.
Шестата, последна кора се покрива само в едната ѝ половина с масло, другата половина кора се покрива отгоре ѝ, образува се правоъгълник, на който също само в едната му страна, горната, се покапва масло и се сгъва.
Полученият правоъгълник се поставя в центъра върху всички кори в тавата. Отгоре се изсипва цялата смес с рикотата, която е оставена настрана.
Прихлупва се към средата едната половина на корите, посипват се с масло, следва другата половина, също се посипва с масло и се покрива към средата отгоре и отдолу. Получава се среден по размер пакет. Не е необходимо корите да са една върху друга при прихлупванато им. Отгоре се излива цялото останало масло.
Пече се на 180 градуса за около 25-30 мин или до получавене на хубав златист загар.
Изважда се от фурната и се оставя така в тавата да се охлади. След това време се посипва с пудра захар, смесена с настъргана лимонова кора, може и портокалова, ароматите на лимона и портокала са по желание, но задължително се посипва с канела.
Източник: Dimitra`s Dishes
Бугаца е наименованието на вид гръцка закуска, на български е баница, със сладка или солена плънка. Най-често срещнатата плънка е сладката, вид крем, а солената е от сирена, по-рядко е от кайма или спанак.
Този сладкиш, вид баница, може да се приготви и от хилядолистно тесто, което е по-бърз начин и е улеснение.
Бугаца е емблематичен сладкиш със съответната плънка за цяла Гърция, но най-вече за околностите на Солун и Серес или Северна Гърция.
Добрите сладкарници предлагат този сладко-солен сладкиш със специално сирене от о-в Крит или от Кипър, наречено Мизитра (Mizithra). Това е вид прясно овче сирене или козе и производството му прилича на италианското сирене Рикота, но е по-нежно, влажно, меко и кремообразно.
Също така е известно и под името Анари (Anari chees). Отличава се с изключително мек вкус и е напълно безсолно с почти сладък вкус. Това сирене може да се предложи и като десерт с мед, или маслини и домат. Подходящо е за поръсване върху горещи тестени изделия.
Коментари