Петровско Пиле с Ориз

23/07/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф89524727224
"Такова вкусно петровско пиле приготвяме, че ще ви стане любимо и ще го хапвате не само по Петровден "
Приготвяне25 мин.
Готвене100 мин.
Общо125 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 937
  • Преглеждания за месеца73
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • пиле - 1. 7 кг
  • олио - 5 - 6 с. л.
  • масло - 80 г
  • лук - 1 глава или 1/2 връзка зелен лук
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • горски гъби - 1 к. ч. сушени (манатарки, пачи крак, челядинки)
  • чушки - 1 бр. зелена
  • ориз - 1 к. ч.
  • червен пипер - 1 ч. л.
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица - 1 с. л.
  • магданоз - 6 с. л. ситно нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива хубаво под течаща студена вода и натрива отвътре и отвън с червен пипер, черен пипер и сол. Оставя се настрани. Ако има дреболийки, се почистват, измиват, наситняват и оставят за плънката.

Оризът се изплаква през няколко води и се залива с гореща вода. Сушените горски гъби се заливат също с гореща вода и се оставят да се накиснат.

В тиган заедно с маслото и олиото се запържват наситнените лук и чесън. Като се позапържат до златисто, се добавя почистената и нарязана на ситно зелена чушка, отцедените от водата и накълцани на ситно гъби и дреболийките на пилето. Добавя се и отцеденият от водата ориз и се запържва, докато поеме мазнината.

След това се сипва водата от гъбите, около една кафена чаша, и плънката се разбърква, докато оризът набъбне и дръпне течността. При необходимост може да се долее още половин-една чаша от гъбената вода. След това плънката се овкусява със сол, черен пипер, чубрицата и магданоза.

С готовата плънка се пълни пилето и отворът се зашива с конец или се прищипва с няколко клечки за зъби. Пилето се прехвърля в гювеч, на дъното му се изсипват две кафени чаши вода и пилето се поръсва с малко олио. Захлупва се глинения съд и се слага в студена фурна.

Фурната се загрява на максимална температура и включен вентилатор и след десетина минути се намалява на 160-180 градуса. Пече се около час и 15 минути, след което похлупака се маха и пилето се връща във фурната за 10 - 15 минути до получаването на апетитен загар.

След това фурната се изключва, пилето се похлупва и се оставя поне 20 минути да си почине, преди сервиране.

Поднася се със свежа сезонна салата по ваш вкус и не забравяйте да махнете конеца или клечките за зъби преди това.

Добър апетит! подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Buftichka
Buftichka
24.07.2018 22:11
Изглежда доста апетитно. Мисля да опитам да го направя !
2
0
Зорица
Зорица
25.07.2018 10:06
Благодаря! Задължително трябва да го спретнете, ще ви стане любимо ястие.
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв