Начин на приготвяне
Почистеният шаран се посолява на вкус и оставя за 1 час в хладилник.
Плънката се приготвя, като лукът се нарязва на едро, празът също, морковът се настъргва. В тиган се загрява олио и се задушават до омекване, слага се сол на вкус.
Добавят се подправки на вкус и доматите от консерва. Оставя се на котлон около 5 минути, отстранява се от огъня.
После се добавят киселите краставички, нарязани на кръгчета, наситнените орехи, маслини, зелени подправки.
Шаранът се поставя в правоъгълна тава и се пълни с плънката, ако остане от плънката, се слага отстрани. Отгоре се слагат резенчета лимон.
При необходимост се полива с малко олио, смила се и черен пипер. Слага се в предварително загрята фурна на 200-240 градуса и се пече, докато остане на мазнина.
Не се долива вода, докато се пече.
Пълненият шаран се сервира с резени лимон.
Вкусният шаран консерва на фурна е готов.