Начин на приготвяне
Около 1/2 кафена чаша прясно мляко се затопля. В млякото се слага маята и захарта. Маята се размива, оставя се да шупне.
Брашното се пресява. В тава се прави малко кладенче от 1 ч.ч. брашно. Слага се солта, добавят се маята и прясното мляко. Когато всички продукти са в кладенчето, постепенно се добавя още брашно и се замесва меко тесто, което да не лепне.
Тестото се оставя да втаса около 30 мин в набрашнена тавичка.
След като втаса, тестото се разточва и се слагат пръжките. Пръжките се разпределят равномерно, като в горния край не се слагат, за да може да се завие на руло. Тестото се навива на руло, внимателно се издърпва, за да се разтегли.
Тестяното руло се нарязва на пънчета, които се нареждат в намазнена дълбока тава. Оставя отново се още 15 мин, за да втаса.
Печете в предварително загрята фурна до 200 градуса до готовност.
Готовият тутманик се поръсва с вода и се завива с хартия, а върху нея и кърпа. Оставя се за десетина минути, за да си почине.
Сервира се топъл.