Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Филе от лаврак върху цитрусова полента

Филе от лаврак върху цитрусова полента

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Филе от лаврак върху цитрусова полента
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
21 мин.
Общо
36 мин.
Порции
2
"Това не е просто риба върху качамак, а невероятно гурме предложение, което на всяка цена трябва да опитате"

Необходими Продукти

  • лаврак - 4 бр. филета с кожа (около 400 г)
  • сусамово олио - 4 с.л.
  • копър - 2 стръка пресен или 1 с.л. сушен
  • рибен бульон - 1/2 кубче (може и цяло)
  • За полента
  • царевичен грис - 130 г
  • вода - 1 л
  • лимони - 1/2 бр.
  • портокали - 1/2 бр.
  • масло - 60 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Накълцайте копъра на ситно, ако е пресен. Смесете го със сусамовото олио, натрошеното кубче бульон и изстискайте няколко капки сок от лимона. С тази смес натъркайте хубаво рибните филета, покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

Когато изтече половината от това време, се заемете с полентата, за да може всичко да е готово приблизително по едно и също време, тъй като при сервиране и рибата и полентата трябва да са топли.

Загрейте водата със две щипки сол и когато заври, сипете царевичния грис. Бъркайте и варете около 20 минути на тих до умерен огън, разбърквайки често.

През това време филетата от лаврак извадете от хладилника, след като вече са се мариновали, и ги завийте в алуминиево фолио. Поставете в умерена фурна (180-190 градуса) за 11 минутки или малко повече, ако са дебели. Може да ги приготвите и на пара за същото време.

Докато се готви рибата, прибавете към полентата около 1 с.л. настъргана кора от портокал (само оранжевата част) и 2 с.л. настъргана кора от лимона (само жълтата част). Изстискайте и прибавете и соковете им. Щом грисът ги поеме и се е сгъстил достатъчно, отстранете от огъня и сложете маслото на кубчета. Разбъркайте да се разтопи и посолете на вкус.

Разпределете полентата в чинии и отгоре положете рибата - по едно или две филета на порция, както желаете. Може да добавите към всяка порция и задушени или печени зеленчуци по избор.

Поднесете ястието топло.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: