Солени кифлички с мак и кимион

06/11/2018
"Защото най-вкусните кифли са солените - в частност солените кифлички с мак и кимион "
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 061
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 25 г жива
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 50 мл
  • шунка - за плънка (бекон, кашкавал, може и комбинация)
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 2 щипки
  • вода - 3 - 4 капки
  • олио - 3 - 4 капки
  • За поръсване
  • маково семе - 3 с.л. или на вкус
  • кимион - 3 с.л. зрънца (или на вкус)
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята и захарта в леко затопленото мляко. Покрийте с кърпа за около 7 минутки. Към шупналата мая налейте олиото и пресейте брашното със солта.

2. Замесете гладко и нелепнещо тесто. Оформете го на топка, намазнете я леко и оставете за около 1 час, за да удвои обема си.

3. Разделете на две равни части втасалото тесто и всяка направете на топка. Разточете всяка на тънка, кръгла кора и я нарежете на 8 триъгълника. Поставяйте от плънката, избрана от вас, и завийте 16 кифлички.

4. Подредете оформените кифлички в намазнена или покрита с хартия за печене тава на разстояние една от друга. Оставете ги да бутнат за около 40 минути.

5. Повторно втасалите кифлички намажете с разбитото със водичката, олиото и солта яйце.

Поръсете със семената и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до златист загар, около 25 минути. Аз ги пека на два пъти в тавичката от фурната.

Оставете кифличките да изстинат и хапвайте с удоволствие!

Съвет: Съхранявайте солените кифлички в найлонов плик или добре затворена кутия, за да се запазят мекички.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар