Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Плоски тави - 2 бр. застлани с хартия за печене.
Двата вида брашна се изсипват в купата на миксера, добавя се солта и се разбъркват. В топлото мляко се разтваря маята с кристалната захар, оставя се да шупне и се изсипва при брашното, прибавят се жълтъците и разтопеното масло.
Размесва се на ниска скорост на миксера за около 3-5 минути, за да се смесят съставките, а след това се размесва на средна скорост, за около 10 минути, докато се образува топка меко и нелепнещо тесто. Тестото се изважда от купата и се поставя в леко намаслена купа, за да втаса, за около 1 час.
ПЛЪНКА
В тенджера се изсипва млякото заедно с меда. Оставят се на слаб котлон, докато се разтвори медът. Разбърква се непрекъснато, за да не изкипи. Прибавят се смлените орехи, настърганата кора от цитруси, кандираните корички, ромът и се разбърква. Накрая се прибавят и смлените бисквити или бишкоти. Разбърква се на слаб котлон, докато сместа стане суха. Сваля се от котлона и се охлажда напълно.
Втасалото тесто се дели на две части.
Всяка част се разточва на широк правоъгълник. Подравнява се отстрани. Изрезките се прибавят към другото тесто. Разрязва се на правилни триъгълници - общо да са 6 бр.
Плънката за удобство се поставя в пош, на който се изрязва ъгъла, така че да е удобно да се пошира плънката по дължината на триъгълника.
Всеки триъгълник се намазва с меко масло, което е допълнително по рецептата, с обратна лъжица, или ръка, и се поставя плънката. В горната част на тестото се разрязва малко и се завиват кифлички като кроасан. Подреждат се в тавата с малко разстояние една от друга.
Другата част на тестото може да се разточи на кръг с 8 бр. триъгълници, които също се намасляват с масло и по същия начин, но там плънката се поставя вертикално.
Кифличките отгоре се намазват с меко масло, може да се ползва силиконовата четка или да се намажат с разбито яйце.
Пече се на 180 градуса за около 20-25 минути. По желание се поръсват с пудра захар.
Братиславските кифлички с орехова плънка (Orechove rozky) са готови.
Източник: Adriana Polakova