Начин на приготвяне
Активирайте маята в хладка вода с 1 ч.л. от захарта и 1-2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете за 10 минути.
С миксер разбийте яйцата (без един белтък) и захарта. Белтъка заделете за намазване на кифличките. Прибавете леко затоплено прясно мляко, разтопена и охладена мазнина, щипка сол, ванилиите и сместа с маята. По желание може да добавите и настъргана портокалова или лимонова кора.
Започнете да добавяте по малко от брашното. Когато стене трудно да се бърка с миксер, прехвърлете тестото на работния плот и го доомесете с останалото брашно.
Замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса за поне 1 час.
През това време си пригответе плънката. Запечете в сух тиган орехите за 3-4 минути. След като се охладят, ги сложете в блендер, заедно с меда и какаото.
Блендирайте за кратко, колкото да се смесят продуктите.
Разделете готовото тесто на 4 части. Всяка разточете на кръг и нарежете на триъгълници. Поставете по 1 ч.л. от плънката и навийте на кифличка. Може да пробвате и с друга плънка - според вкуса ви.
Подредете ги в тави, които са застлани с хартия за печене, и ги оставете отново да втасат за 20-30 минути.
Разбийте белтъка и намажете с него козуначените кифлички.
Поръсете със захар и печете козуначените кифлички с орехова плънка в загрята фурна на 170 градуса за 30 минути до готовност.