Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка от тестено руло

Питка от тестено руло

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5385k1k3k3
Питка от тестено руло3 / 3
17/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1/2 кубче
  • вода - 550 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се слага в 150 мл. хладка вода и се размива. Белтъкът и жълтъкът на яйцето се разделят. Жълтъкът се отделя в малка купичка. Белтъкът в голяма купа. Разбива се.

Към белтъка се добавят захарта, солта и олиото. Разбива се. Добавят се и останалата вода и маята.

Тестото се разбива с миксер с приставка за тесто. Брашното се пресява. Постепенно започва да се добавя брашно.

Добавя се брашно, докато стане малко по-гъсто от кексово тесто. Тестото се доомесва на ръка. Оставя се да втаса.

Когато увеличи обема си се разточва голям блат. Маслото се разтапя. Блатът се намазва с маслото. Навива се на руло. Нарязва се на малко рилца по около 5 см. Подготвя се намазнена тава.

Малките рулца се нареждат едно до друго, така че да се виждат образувалите се охлювчета. Оставя се да втаса отново.

Жълтъкът се разбива с малко олио и вода. Намзава се питката. Поръсва се със сусам. Пече се до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: