Начин на приготвяне
Брашното се пресява два пъти през сито. Изсипва се в купа и се прави кладенче в средата. В него се чуква яйцето, захарта, добавя се олиото, солта и разбърканата в киселото мляко сода бикарбонат.
Разбърква се с лъжица, като постепенно се прибавя по малко брашно, ако е необходимо.
Омесва се с ръце меко и еластично тесто.
Прехвърлете в предварително намазана с олио и леко набрашнена тавичка, като леко разстелете с пръсти. След това с опакото на дървена лъжица направете дупки по питката.
Намажете питката с разбитите заедно жълтък и една супена лъжица олио и я оставете за около 20 минути да си почине.
Содената питка се слага в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност, като тавичката се завърта един-два пъти по време на печенето, за да се изпече равномерно.
След изпичането се завива с чиста памучна кърпа, за да си обиколи питката нивата.
Добър апетит!
Коментари