Начин на приготвяне
Загряваме добре тиган с олиото.
Всяко яйце чупим в малък съд и го изсипвайте от ниско в загрятата мазнина.
Ако тиганът е голям, може да се слагат по 3 яйца едновременно.
Щом сложим яйцата в тигана добавяме 2-3 супени лъжици гореща вода и слагаме капака.
Температурата на котлона трябва да е умерена и оставяме за около 2 минути с капака да се забулят от образувалата се пара.
Щом станат, с помощта на шпатула вземаме едно по едно от тигана и поставяме в чиния.
Оставяме водата от тигана да се изпари и ако има нужда, добавете още малко олио, в което добавете малко червен пипер.
Запържваме за секунда и поливаме яйцата.
Върху олиото поръсваме с родопска шарена сол .