Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от праскови и червено цвекло

Сладко от праскови и червено цвекло

Сладко от праскови и червено цвекло
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • праскови - 3 кг
  • червено цвекло - 1 средна глава
  • захар - 1 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • ябълков пектин - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измити праскови се обелват и нарязват на ситни парченца в голяма тенджера. Цвеклото се измива, обелва се кората и се рендосва на едро ренде.

Смесват се праскови и захар. Оставят се за 1 час да пуснат сок и се слагат на котлона. Варят се на умерен огън 20 минути, като се бъркат с дървена лопатка.

С решетъча лъжица се изхвърля образувалата се пяна. Добавяме настъргано червено цвекло. Варенето продължава още 20 минути, докато сгъсти сладкото.

Сипваме лъжичка лимонтозу, бъркаме още 3-4 минути, накрая добавяме и лъжичка ябълков пектин, разбъркваме още 2-3 минути и готово.

Сипва се в сухи буркани с капачки и обръщаме с дъното нагоре, докато се охладят. Чудесно сладко се получи, изкуших се да опитам как е на вкус - ще е прекрасно за сладкиши и десерти!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: