Начин на приготвяне
Измити праскови се обелват и нарязват на ситни парченца в голяма тенджера. Цвеклото се измива, обелва се кората и се рендосва на едро ренде.
Смесват се праскови и захар. Оставят се за 1 час да пуснат сок и се слагат на котлона. Варят се на умерен огън 20 минути, като се бъркат с дървена лопатка.
С решетъча лъжица се изхвърля образувалата се пяна. Добавяме настъргано червено цвекло. Варенето продължава още 20 минути, докато сгъсти сладкото.
Сипваме лъжичка лимонтозу, бъркаме още 3-4 минути, накрая добавяме и лъжичка ябълков пектин, разбъркваме още 2-3 минути и готово.
Сипва се в сухи буркани с капачки и обръщаме с дъното нагоре, докато се охладят. Чудесно сладко се получи, изкуших се да опитам как е на вкус - ще е прекрасно за сладкиши и десерти!